Generalul ocupa locul 10 in clasamentul mondial al celor mai buni antrenori de club din 2005. Demis de la echipa nationala a Romaniei in 2004, dupa ce a compromis sansele de calificare la Cupa Mondiala din Germania, Anghel Iordanescu a luat drumul Arabiei Saudite, ispitit de petrodolarii emirilor.

Generalul a obtinut anul trecut glorie si bani. Pentru un salariu de 1,2 milioane de dolari pe an, plus bonusuri generoase, Iordanescu a adus in vitrina clubului Al Ittihad Jeddah Cupa Ligii Campionilor Asiei.

Rezultatele sale n-au ramas fara ecou, romanul fiind desemnat, ieri, de catre Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS) intre primii zece cei mai buni antrenori de club in 2005. Coplesit de dorul de tara, Anghel Iordanescu (56 de ani) ne-a marturisit ca visul sau este sa revina pe banca tehnica a „Stelei lui Gigi Becali".

Scrutin strans

Intr-un clasament dominat de antrenorii momentului, portughezul Jose Mourinho, invincibil cu Chelsea Londra, si spaniolul Rafa Benitez, castigator al Ligii Campionilor europeni cu FC Liverpool, surprinde prezenta lui Anghel Iordanescu.

Dupa esecul cu selectionata tricolora, Generalul a avut puterea sa o ia de la capat in Peninsula Arabica. Fostul selectioner a primit nu mai putin de 22 de voturi din partea celor mai buni specialisti si jurnalisti din peste 80 de tari, dupa cel mai strans scrutin inregistrat vreodata la procedura de desemnare a celor mai buni antrenori.

Mourinho si Benitez au mers cap la cap, in final, arogantul tehnician de la Chelsea reusind sa-si pastreze titlul cucerit in 2004.

Iordanescu, ales antrenorul secolului in Romania, a devansat nume grele, printre care Arsene Wenger (Arsenal), Felix Magath (Bayern München), Roberto Mancini (Internazionale) si Vanderley Luxemburgo (ex-Real Madrid).

Desi a castigat campionatul si Supercupa in Ucraina, cu Sahtior Donetk, si a ajuns in primavara europeana, Mircea Lucescu nu figureaza in topul celor mai buni antrenori din 2005. „Il Luce" se poate consola insa cu titlul de cel mai bine platit tehnician roman din toate timpurile: 3 milioane de dolari pe an.

Pact cu dusmanul

Contractul lui Iordanescu la campioana Arabiei Saudite va expira peste doua luni, iar tehnicianul roman este decis sa nu-si mai prelungeasca intelegerea, in ciuda insistentelor emirilor. Mai mult, cunoscut ca un tip foarte credincios, fostul selectioner este hotarat sa revina in tara, pentru ca nu mai suporta departarea de familie si de prieteni.

Iordanescu a lasat ieri deo-parte diplomatia si a recunoscut ca isi doreste sa revina in Ghencea, acolo unde a trait unele dintre cele mai frumoase momente atat ca fotbalist, cat si ca antrenor. Pentru a-si indeplini visul, Iordanescu este dispus sa treaca si peste disensiunile pe care le-a avut in trecut cu Gigi Becali.

La sfarsitul anului 2003, pe vremea cand era selectioner, el i-a intentat patronului Stelei proces penal, solicitand daune morale in valoare de 500.000 de dolari, fiindca fusese acuzat ca cere spaga de unii fotbalisti ca sa-i cheme la nationala. Din acelasi motiv, tehnicianul l-a dat in judecata si pe Mihai Stoica, directorul executiv al clubului din Ghencea. In cele din urma, Generalul i-a iertat.

Bucurie cenzurata

Felicitari, sunteti singurul roman printre cei mai buni antrenori din lume...

Am aflat de la FIFA ca sunt in acest top. Ma bucur, dar e vorba de o bucurie cenzurata. As fi preferat sa obtin aceste performante pentru romani si printre romani, nu aici, departe de cei dragi.

Ce credeti ca a contribuit la alegere?

Cucerirea celor mai importante trofee din Asia m-a propulsat pe aceasta pozitie onoranta. Cred insa ca a contat foarte mult si faptul ca sunt membru in Comisia Tehnica a FIFA si a UEFA, unde dezbaterile te pot scoate in evidenta.

Odata cu aceasta recunoastere, au aparut si oferte tentante?

Sincer, deocamdata, n-am nicio oferta, in afara celei de prelungire a contractului cu Al Ittihad. Au fost, in urma cu o luna, dar eu imi doresc sa ma intorc acasa. Mi-e tot mai greu printre straini.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei