Televiziunea Romana solicita Senatului sa respinga proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, care va fi dezbatut in plen in sedinta de luni, se arata intr-un comunicat de presa.

Conform televiziunii nationale, propunerea legislativa afecteaza grav stabilitatea financiara si intreaga activitate a TVR, prin reducerea spatiului alocat publicitatii de la opt minute la patru minute pe ora si numai in extra-prime-time.

De asemenea, TVR arata ca Comisia Europeana a solicitat sa nu se faca modificari in legislatia audiovizuala a tarilor membre pana cand nu va fi adoptat si va intra in vigoare noul text al Directivei Televiziunea Fara Frontiere.

In spatiul european, majoritatea televiziunilor publice beneficiaza de un spatiu alocat publicitatii cuprins intre 8 si 12 minute. Printre tarile care se afla in aceasta situatie se numara Croatia, Polonia, Slovenia, Franta, Turcia sau Elvetia.

Proiectul pentru modificarea Legii Audiovizualului a trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita, ca urmare a expirarii termenului de 45 de zile, fara a fi dezbatut de partile implicate (TVR, SRR, CNA, clientii si agentiile de publicitate).

In luna noiembrie 2005, initiatorul Ion Mihai Dumitrescu a declarat ca va retrage proiectul pentru a-l imbunatati.

Desi a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice, proiectul a fost adoptat de Comisia de Cultura a Senatului in luna ianuarie 2006, cu unele amendamente, dar acesta mentine prevederile privind spatiul alocat publicitatii de Televiziunea Romana.

Continutul acestei propuneri, precum si modul in care ea a fost adoptata pana acum au fost contestate public de TVR, dar si de Consiliul National al Audiovizualului, de societatea civila si de unii politicieni.