Alianta intereselor sta deasupra statului si face legea in Romania. Unul dintre cele mai sonore nume din PNL cu interese de afaceri, care au ridicat punti chiar si cu guvernarea PSD, este Dinu Patriciu, scrie Cotidianul. Evenimentul Zilei, in editia sa de duminica, vorbeste de petrol, coruptie si cum au afectat toate acestea familia Patriciu.

Alianta intereselor sta deasupra statului si face legea in Romania

Lucian Gheorghiu, Cristian Patrasconiu, Florin Ciornei, Raul Balogh, Dan Tapalaga (Cotidianul)

In Parlament incalca disciplina de partid si, ca din intimplare, indiferent ca sint de la putere sau de la opozitie, voteaza la fel. In public devin brusc avocatii cui nici nu te astepti. Sint din partide care se dusmanesc, dar fac afaceri comune din care cistiga, indiferent de care parte a baricadei se afla. Se sustrag, prin discursurile si prin faptele lor, testelor de integritate.

Sint adunati in retele de putere care controleaza si distribuie resurse. Sint, si aceasta este esential, retele care au, de regula, o agenda antireformista.

Fruntasii liberali despre care se poate spune ca au avut in diferite momente actiuni transpartinice fac parte, in general, din nucleul dur al partidului.

Unul dintre cele mai sonore nume din PNL cu interese de afaceri, care au ridicat punti chiar si cu guvernarea PSD, este Dinu Patriciu. Chiar si printre directorii firmelor lui Patriciu, presa a descoperit citiva PSD-isti cu acte in regula. Marele avint al companiei petroliere conduse de Dinu Patriciu s-a produs in perioada in care PSD s-a aflat la putere.

Faptul ca fruntasul liberal a inceput sa fie urmarit de serviciile secrete de prin 2003 a fost pus pe seama oamenilor lui Ion Iliescu, aflati la vremea respectiva pe picior de razboi cu cei ai lui Adrian Nastase. In ultimii ani nu a putut fi observat vreun atac dur la adresa lui Nastase din partea lui Patriciu.

Mai mult, intre cele doua tururi de scrutin pentru alegerile prezidentiale, Patriciu l-a contrat pe Traian Basescu, desi acesta era candidatul Aliantei, deci si al PNL.

Interesul poarta fesul

Presedintele refondator al PNL, senatorul Radu Campeanu, a votat in citeva rinduri altfel decit colegii sai de partid, Coalitia pierzind la limita unele proiecte care trebuiau neaparat trecute. Astfel, la Legea privind controlul averilor, Radu Campeanu a fost singurul liberal care a votat in favoarea unui amendament propus de PSD si care golea legea de continut.

Cind pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat statutul minoritatilor, Campeanu a votat alaturi de PSD si PRM, iar recent a absentat din plen cind s-a votat ordonanta DNA. Desi nu putea influenta rezultatul votului, saptamina trecuta, Campeanu s-a pronuntat impotriva eliminarii din statutul parlamentarilor a articolului privind pensiile de serviciu.

Prietenii transpartinicilor s-au aflat mult timp la putere

„Jumatatea" transpartinicilor se afla in zona puterii si este formata din acele persoane care, prin pozitiile lor, ofera punti transpartinicilor. Aceste „punti" pot imbraca un interes strict economic sau pot fi componente ale unui joc politic mult mai sofisticat.

In PSD, fenomenul transpartinicilor se regaseste la nivel local, si mai rar la nivel national. Motivul este simplu. PSD a petrecut foarte mult timp la guvernare, astfel ca oamenii sai au avut acces direct la resurse.

De aceea, in PSD sint detectabile acele persoane care formeaza cealalta fata a „monedei" transpartinicilor. Fostul ministru al Privatizarii Ovidiu Musetescu este un exemplu. Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei, poate fi considerat si el in aceeasi categorie.

Alti doi fosti ministri PSD, Eugen Bejinariu si Gabriel Oprea, si-au stirnit adversitati in propriul partid, deoarece unii dintre colegii lor i-au suspectat ca au favorizat afacerile cuplului de interese Elena Udrea-Dorin Cocos, apropiati ai Partidului Democrat.

In ceea ce priveste canalele de comunicare politice , un exemplu ar putea fi Viorel Hrebenciuc, specialistul PSD in relatiile cu celelalte partide. Hrebenciuc are conexiuni foarte bune in toate partidele parlamentare si este recunoscut ca un foarte bun negociator.

De aceea, de fiecare data cind PSD se afla in situatia de a negocia o anumita decizie politica cu celelalte partide, este chemat Hrebenciuc.

Articol integral in Cotidianul.

Petrolul, coruptia si familia Patriciu

Marius Iosef (EVz)

Sotia si fetele omului de afaceri au cel mai mult de suferit de pe urma scandalului Patriciu-Rompetrol.

Omul de afaceri incearca sa-si protejeze pe cat este posibil sotia, Dana, si cele doua fete, Ana si Maria, de scandalul in care este implicat. Dana Patriciu are la baza aceeasi profesie ca si sotul ei, respectiv arhitect, iar cele doua fiice sunt studente.

Contactat sambata telefonic de "Evenimentul zilei de duminica", Dinu Patriciu nu a dorit sa comenteze felul in care acuzatiile care ii sunt aduse i-au afectat relatiile cu partenerii de afaceri si nici cum au fost resimtite de familie. "Nu are rost sa vorbesc despre lucrurile acestea", a afirmat el.

Rompetrol pierde peste 62 de milioane de euro

Chemarile la Parchet ale lui Patriciu n-au ramas fara urmari pe piata de capital. Vineri, la inchiderea Bursei, actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o scadere de aproape 3,5 procente. Actiunile companiei sunt insa intr-un trend descendent de doua saptamani, timp in care au pierdut aproape 8%.

Articol integral in EVZ