Inainte ca Parlamentul sa dezbata si sa voteze motiunea de cenzura depusa de PSD si PRM impotriva celor 17 legi ale reformei din sanatate, dl Vacaroiu a riscat un pronostic: sunt 80% sanse ca guvernul sa cada. Sansele ca dl Vacaroiu s-o zbarceasca sunt si mai mari.

Primul interesat ca guvernul sa nu cada este chiar partidul sau: intai pentru a nu-i da dlui Basescu satisfactia de a scapa de dl Tariceanu si apoi fiindca evenimentul l-ar surprinde cu 80% din conducere la DNA.

Riscul ca puterea actuala sa cada in ridicol este insa mult mai real dupa ce presa internationala a observat ca "escrocii, ciudatii si politicienii corupti reusesc sa exercite o influenta nesanatoasa asupra procurorilor inradacinati in vechiul sistem" - dand ca exemplu respingerea ordonantei DNA in Senat si respingerea perchezitiei caselor dlui Nastase la Camera.

Te intrebi ce vor scrie ziarele occidentale dupa ce vor afla ca "procurorii inradacinati in vechiul sistem" au arestat un ziarist din Focsani si au perchezitionat pe un altul sub motiv ca au detinut informatii clasificate pe care ziarele lor nu numai ca nu le-au publicat dar le-au si predat la MApN si SRI vazand ca e vorba de secrete militare.

Presedintele a regretat incidentul, ce-i drept, dar ceea ce ar trebui sa regrete in primul rand este felul anacronic si incompetent in care functioneaza institutiile statului, procurorii si serviciile secrete pe care le-a tot laudat.

Pai, daca nici SRI si nici Armata n-au reusit sa dibuie autorii scurgerii si s-au razbunat pe cei care i-au ajutat sa afle de ea, inseamna ca mananca banii statului de pomana. Degeaba schimbam legile sigurantei nationale - daca nu se schimba mentalitatea celor care le aplica. Pe aceasta tema in Alianta s-au creat deja dispute.

Premierul Tariceanu si PNL ii suspecteaza pe Basescu, Stolojan si PD ca urmaresc crearea unui mega-sistem de informatii si a unui mega-partid (popular) la dispozitia presedintelui, in timp ce suporterii Cotrocenilor sustin ca doar o astfel de mega-power poate sparge coruptia.

In consecinta, liberalii cer ca legile sa nu restranga drepturile cetatenilor si sa duca la deconspirarea fostei securitati, iar democratii cer protejarea in continuare a ofiterilor acoperiti, preotilor si sportivilor.

De ce, Bocilor? De ce sa nu aflam adevarul? Poate aflam astfel daca in trecutul dlui Tiriac exista ceva care sa explice inversunarea cu care o da in judecata, cerandu-i daune peste puterile ei, pe vaduva lui Laszlo Szabo Szeley, din cauza ca raposatul ei sot i-a stricat imaginea criticand carnajul mistretilor de la Balc.

Dl Tiriac si-a rectificat astfel imaginea: nu trage numai in animale inchise in tarc, ci si in femei lipsite de aparare.