Lupta Partidului Democrat de a-si gasi un loc cat mai comod in politica romaneasca se desfasoara pe doua planuri principale: racolarea de cat mai multi membri, indiferent de provenienta acestora, si incercarea de a se lipi de o organizatie politica internationala.

Cotidianul a monitorizat "transhumanta" spre PD a politicienilor din provincie si vorbeste chiar de scuzele gasite de Basescu.

In acelasi timp, Ziua a aflat ca pe presedintele democratilor, Emil Boc, nu-l deranjeaza ideea de a-si afilia partidul la Internationala Crestin-Democrata.

"Desi condamnau racolarile politice pe cind se aflau in opozitie, PD se bucura acum de beneficiile acestora, sporindu-si numarul de membri si, implicit, puterea. Chiar daca, de ochii lumii, condamna traseismul politic, si PNL primeste cu larghete in rindurile sale reprezentantii altor partide.

In opozitie, PSD critica doar cu jumatate de gura racolarile politice, pentru ca, in urma cu un an, social-democratii erau ei insisi campioni absoluti ai acestora. Mircea Geoana le promite pesedistilor care rezista la chemarile de sirena ale puterii ministere in viitorul cabinet PSD. E probabil ca, in viitorul imediat, agitatia traseistilor politici va spori.

Din monitorizarea „Cotidianului", realizata pe aproximativ un sfert dintre judetele Romaniei, rezulta ca democratii sint marii beneficiari actuali ai traseismului politic. Ei nu sint, insa, desigur, singurii" - scrie Cotidianul ````````qin numarul de azi.

Presedintele PD, Emil Boc, a pomenit ieri, conform Ziua, pentru prima data in public, intentia de a afilia partidul la Internationala Crestin-Democrata, desi o asemenea idee nu a fost discutata in forurile de conducere.

"Emil Boc a mai spus ca PD nu a avut si nici nu intentioneaza sa aiba vreun fel de contacte cu PNG, condus de Gigi Becali.

Liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a declarat, miercuri, ca o discutie cu PD va trebui sa tina cont de faptul ca, in orice constructie, PPCD doreste sa ramana o entitate distincta" - se precizeaza in Ziua.

Adevarul, pe de alta parte, vede disensiuni majore in PPCD, si-l nominalizeaza pe Victor Ciorbea ca principal opozant al colaborarii cu PD: "Grupul Ciorbea, ii mai cuprinde pe fostii ministri sau parlamentari Radu Sarbu, Ionut Gherasim, Teodor Moraru.

Pe agenda viitorului congres vor figura trei puncte majore: revenirea la titulatura de PNtCD, desemnarea unei noi conduceri, in frunte cu Victor Ciorbea si aprobarea unui proiect de coagulare a zonei de centru-dreapta, ca alternativa la megaconstructia politica pe care o preconizeaza PD.

Ciorbea a afirmat, ieri, ca in vederea constituirii acestei forte de centru-dreapta a avut mai multe intalniri cu lideri ai Actiunii Populare, in frunte cu Emil Constantinescu, cu fruntasi ai altor partide crestine, cu presedintele Grupului pentru Dialog Liberal, Viorel Catarama, si cu presedintele PNG, Gigi Becali.

Acesta din urma ar fi propus fuziunea PNtCD-PNG, sub denumirea celui dintai."