In politica, gratis sint doar promisiunile electorale. Vorbele nu costa nimic. Functiile, in schimb, au preturi variabile. Dupa demisia lui Nastase de la sefia Camerei, jiltul a fost scos la taraba tirguielilor. Ce dai sa ti-l dau?

Duminica la prinz, fata liberalului Bogdan Olteanu radia de fericire si speranta. Frematind la umbra unui zimbet multumit, si-a anuntat demisia din functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul. In ochii lui se latea Casa Poporului, asteptindu-l cuminte.

Se vedea deja plutind peste cei 332 de deputati, purtat pe brate de o armata de consilieri, sepepisti si limuzina cu girofar spre Marele Birou. Impacarea si pacea de pe chipul tinarului de 34 de ani aratau ca tocmeala politica pentru a treia functie in stat fusese incheiata cu succes.

Coalitia urma sa imparta, dupa-amiaza, ultimele firimituri: sefia unor comisii si alte functii obtinute din redistribuirea puterii la Camera Deputatilor.

Pina la zimbetul lui Olteanu, cale lunga. Un an si jumatate de opintiri n-au reusit sa-l urneasca pe Adrian Nastase. O decizie a Curtii Constitutionale de anul trecut parea ca l-a insurubat pentru patru ani in virful deputatilor. N-a fost sa fie. Vorba unui personaj de film: viata e complexa si are multe aspecte. PSD a renuntat de bunavoie la functie, obligindu-l pe Nastase sa demisioneze.

Putea sa-l revoce si pastra sefia Camerei. Dar partidul s-a decis, se pare, sa elibereze locul ca sa poata juca rolul opozitiei totale, lasind Alianta sa-si asume integral guvernarea. Posibil sa renunte si la sefia Senatului ca sa scape de acuzatia "Nastase si Vacaroiu ne-au blocat in Parlament".

Licitatia s-a deschis a doua zi. „Solutia imorala" a jucat perfect imoral, dar a tras lozul cistigator. Conservatorii lui Dan Voiculescu au anuntat propriul candidat, marind pretul celor 21 de voturi, cite are PC in Camera Deputatilor. Vineri, PC a si primit in dar conducerea Loteriei Romane. Troc pe fata.

Simbata, liberalii au rabufnit: si-au luat Loteria, sa-si retraga candidatul sau se cara de la guvernare. Cam ridicola figura asta, de capra riioasa cu coada pe sus. Pina la urma, la tirg, nu-i prost ala care cere.

Cine isi imagineaza ca PD si UDMR au stat cu miinile in sin se insala. Pedistii s-au inscris si ei la licitatie inca din prima zi, anuntind prin vocea liderului de grup ca, la o adica, si ei pot avea candidat propriu. Suficient cit sa deschida negocierile. Gurile rele spun ca PD vineaza postul de ministru lasat gol de liberali.

Daca nu si nu, se multumesc si cu Monitorul Oficial sau Consiliul de Supraveghere al Societatilor de Asigurari.

Public, UDMR s-a comportat ca o fata mare. „De data aceasta nu am dus negocieri, noi am considerat ca negocierile au fost facute", a declarat vineri dupa-amiaza Marko Bela. Emotionant. Ce bine era daca aveam un singur candidat din partea coalitiei, a mai exclamat seful UDMR. Era, dar n-a fost sa fie. Candoarea udemerista se topeste brusc cind vine vorba despre statutul minoritatilor.

„Schimbati o virgula din statut si va trintim candidatul de toti peretii Parlamentului", le-ar fi transmis, cu sfiala, liberalilor acest PSD al maghiarilor.

Cit despre PSD-ul neaos, toate bune. Tirgul vuieste de o intilnire Iliescu-Tariceanu vineri seara. Cel mai probabil, liberalii au negociat citeva voturi si de la PSD, sa evite vreo surpriza neplacuta din partea PD. Probabil ca Bogdan Olteanu si maestrul papusar din PSD, Viorel Hrebenciuc, au servit pizza in oras saptamina trecuta, condimentata tot cu negocieri pe sub masa. Ce-or fi primit la schimb cei de la PSD, mister.

In politica, doar vorbele sint gratis. Tot pentru bani sau alte cistiguri trec primarii de la PSD la PD si parlamentarii schimba opozitia cu puterea. Tot cu bani incearca liderul PSD Mircea Geoana sa iasa din zodia dezastrului, promitind pensii minime garantate de opt milioane de lei. Ca doar vorbele nu costa nimic.