La finele lunii martie 2006 rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 18,1 miliarde euro, in crestere cu 457,2 milioane euro, a informat marti banca centrala.

Cresterea de aproape o jumatate de million de euro inregistrata in luna martie a fost rezultatul mai multor operatiuni, printre care intrari masive, de 1,02miliarde euro reprezentind venituri din administrarea rezervei internationale.

Au mai fost totodata inregistrate modificari ale rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, ca si cedari de valuta la rezerva statului.

Volumul iesirilor in valuta a fost de 566,1 milioane euro reprezentind plati rate si dobinzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si altele.

Conform BNR, rezerva de aur s-a mentinut la 104,8 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,6 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 19,76 miliarde euro.

Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,07 miliarde euro.