Cei mai multi romani cred ca situatia economiei e mai proasta acum in comparatie cu anul trecut, arata un sondaj Gallup publicat miercuri. In ce priveste efectele aderarii la UE, majoritatea populatiei se asteapta la o imbunatatire a calitatii produselor, dar se teme de o crestere a taxelor si impozitelor.

Conform Gallup, coruptia, somajul, nivelul taxelor si impozitelor, pretul utilitatilor publice sunt cele mai importante probleme economice cu care se confrunta tara, in opinia a circa 80% din populatia urbana cu educatie medie si superioara.

Cele mai importante probleme economice cu care se confrunta companiile sunt: nivelul taxelor si impozitelor (86%), pretul utilitatilor publice (81%), concurenta (68%), coruptia (64%).

In prezent, comparativ cu anul trecut situatia economiei a suferit o usoara depreciere in opinia populatiei urbane cu educatie medie si superioara: 34% afirma ca economia merge mai prost, fata de 27% care afirma ca merge mai bine.

Si in randul persoanelor din conducerea intreprinderilor cuprinse in esantion exista nemultumire privind situatia prezenta a economiei din Romania: 42% din cei intervievati sustin ca sunt nemultumiti/foarte nemultumiti de economia tarii, fata de 20% care se declara multumiti.

Sondajul Gallup mai arata pentru urmatoarele 12 luni, exista insa o doza de optimism. 48% din populatia urbana cu educatie medie si superioara se asteapta ca economia tarii sa mearga mai bine, fata de 22% care se asteapta sa mearga mai prost.

40% din persoanele din conducerea intreprinderilor cuprinse in esantion se asteapta ca economia Romaniei sa mearga mai bine/mult mai bine, fata de 30% care se asteapta ca economia sa mearga mai prost/mult mai prost.

Ceva mai mult de jumatate (54%) din cei intervievati sustin ca, fata de alte tari est-europene, economia Romaniei merge mai prost; doar 19% sustin ca economia Romaniei merge mai bine.

Pe de alta parte, exista o incredere mai scazuta in intreprinderile cu capital privat romanesc fata de intreprinderile cu capital strain – in primele au incredere 32% din respondenti, iar in ultimele 46%. Majoritatea (66%) considera ca in prezent, capitalul autohton nu este suficient de bine reprezentat in economia din Romania.

Efectul cotei unice de impozitare asupra companiei este apreciat ca unul benefic de aproximativ o treime din respondenti (27%), jumatate (53%) afirma ca introducerea cotei unice nu a influentat in nici un fel activitatea companiei, iar 17% afirma ca efectul a fost unul negativ.

Cel mai pozitiv efect al aderarii Romaniei la UE in opinia populatiei din mediul urban cu educatie medie si superioara ar fi acela ca „Calitatea produselor romanesti va creste pentru ca va trebui sa facem fata unei piete mult mai competitive".

Cel mai negativ efect ar fi in opinia acelorasi respondenti faptul ca „Taxele si impozitele vor fi mult mai mari".

Din randul persoanelor din conducerea intreprinderilor cuprinse in esantion 68% se asteapta ca o eventuala aderare a Romaniei la UE in ianuarie 2007 sa aiba un impact mai degraba negativ asupra IMM-urilor in general.

Intrebati despre impactul aderarii la UE in ianuarie 2007 asupra propriei companii, asteptarile nu mai sunt la fel de pesimiste – respondentii se impart in mod egal intre cei ce declara efectul pozitiv si cel negativ (44%, respectiv 45%).

O piata de desfacere mai mare, o crestere a comenzilor ar fi beneficiul cel mai mare al companiilor daca Romania va adera la UE in ianuarie 2007.

Concurenta si competitivitatea, adaptarea la normele UE sunt percepute drept dificultatile majore cu care se vor confrunta companiile daca Romania va adera la UE in ianuarie 2007.