Presedintele Traian Basescu, a decis miercuri infiintarea unei Comisii prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Comisia va fi condusa si coordonata de istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu.

In urma cu cateva zile, in plin scandal CNSAS, seful statului amintea de necesitatea unei comisii de experti si istorici care sa ancheteze profesionist crimele regimului comunist.

Traian Basescu spunea ca aceste crime trebuiesc bine documentate, dupa modelul comisiei care a anchetat Holocaustul din Romania.

Conform Presedintiei, scopul Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste este elaborarea unei sinteze stiintifice privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania de la infiintarea sa si pana la Revolutia din decembrie 1989.

Comisia va pune in analiza principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem, in perioada mentionata.

Comisia va fi compusa dinr-un grup de experti din care vor face parte personalitati de varf ale dizidentei si opozitiei anticomuniste, personalitati ale societatii civile si personalitati stiintifice - din Romania si din strainatate - recunoscute si validate pentru contributia lor la analiza fenomenului comunist.