Sefii de guvern din tarile sud-est europene care au participat, joi, la reuniunea CEFTA de la Bucuresti au adoptat o Declaratie comuna prin care solicita inceperea negocierilor pentru crearea unui acord de comert liber in regiune.

Dupa ce ani la rind a fost o anticamera a tarilor care au aderat la Uniunea Europeana, CEFTA incearca acum sa promoveze comertul liber in Balcani.

Premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a spus ca, la propunerea premierului croat, sefii de guverne prezenti la Bucuresti au decis ca negocierile intre state sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii septembrie, cu 3 luni mai devreme decat fusese stabilit, pentru ca acordul sa intre in vigoare pana la 1 ianuarie 2007, cand Romania si Bulgaria ar putea deveni membre ale Uniunii Europene.

Declaratia a fost adoptata de Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovia, Croatia, Moldova, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru si Kosovo.

Premierul roman a apreciat ca noul acord va permite dezvoltarea legaturilor comerciale in zona si cresterea competitivitatii economiilor tarilor semnatare."Aceasta inseamna, in final, slujbe mai multe si salarii mai mari pentru fiecare dintre cetatenii tarilor noastre.

De asemenea, noul acord va consolida, asa cum am spus, stabilitatea politica a regiunii si va duce la preluarea mai rapida a normelor europene in regiune", a declarat Tariceanu.

"Vreau sa afirm aici angajamentul politic al tarii noastre pentru a asigura dezvoltarea economica a regiunii, securitatea si stabilitatea politica.

Romania este si va ramane un partener de nadejde pentru tarile din regiune, pentru UE si va continua sa fie un stat membru implicat in procesele europene, dupa aderarea la UE" a adaugat premierul.

Acordul Central European de Comert Liber - CEFTA a fost infiintat in 21

decembrie 1992, ca un acord multilateral privind crearea unei zone

de comert liber pentru comertul cu produse industriale intre tarile

semnatare, cu scopul de a pregati tarile candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana, in mod deosebit prin formarea unei de zone de comert liber intre tarile asociate la UE, membre ale OMC. CEFTA si-a propus dezvoltarea relatiilor economice dintre statele membre, concurenta loiala intre parti si inlaturarea barierelor in calea comertului.

Initiatorii acordului au fost Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, care

odata cu integrarea in UE in anul 2004 s-au retras din acest cadru.

Romania a aderat la Acordul Central European de Comert Liber in 1997, urmata in 1999 de Bulgaria si Croatia in 2003. Macedonia este cea mai noua membra CEFTA, semnand Acordul de aderare la data de 27 februarie 2006.

In cadrul Acordului Romania gestioneaza evidenta masurilor de salvgardare la nivelul CEFTA, iar incepand din acest an detine presedintia Comitetului mixt.

La 1 ianuarie 2002 a fost realizata zona de comert liber pentru produsele industriale si s-au extins continuu concesiile la produsele agricole de baza si transformate, in plan bi- si multilateral.

Intre anii 1997-2003, cand CEFTA avea opt membri, schimburile comerciale pe ansamblul au crescut de 2,5 ori, respectiv de la 1,55 miliarde USD la 3,88 miliarde USD.

CEFTA este, in prezent, o piata cu 34 milioane locuitori si capacitate

potentiala de export de 57 miliarde dolari si de 67 miliarde dolari la

import.

In anul 2005, comertul Romaniei cu tarile CEFTA a inregistrat un volum de 1.158,48 milioane euro, din care 780,38 milioane euro la exportul si 378,1 milioane euro la import, cu un excedent comercial total de 402,28 milioane euro. La produse agricole, fata de un deficit de 6,2 milioane euro in 2003, Romania a inregistrat in anul 2005 un excedent de 10,07 milioane euro.

La produse industriale, excedentul in 2005 a fost de 392,21 milioane euro, raportul fiind de 2,2 euro la export pentru 1 euro importat.

Exporturile romanesti destinate tarilor CEFTA in ultimul an s-au

majorat cu 51,4 procente, iar importurile cu doar 18,9 procente. Pe total, cresterea a fost de 39 %.

Ca structura, se constata mentinerea unei ponderi semnificative a

schimburilor cu produse industriale (91,9%), fata de doar 8,1% ponderea comertului cu produse agricole.

In comertul bilateral cu tarile CEFTA cea mai mare pondere o detine

Bulgaria, cu 78%.