Consumatorii casnici cu venituri reduse vor primi compensatii financiare, din fonduri bugetare, care sa le permita plata consumului minim necesar de energie electrica, a stabilit vineri Guvernul printr-un proiect de modificare a Legii energiei electrice.

Actul normativ individualizeaza categoria de consumatori vulnerabili, in scopul protejarii acestora. Ei sunt clientii casnici care, din motive de sanatate, varsta sau alta natura, beneficiaza de anumite facilitati in asigurarea serviciului de furnizare a energiei electrice.

Proiectul creeaza premisele pentru acordarea acestor facilitati, urmand ca nivelul cuantumului minim care se acopera din fonduri bugetare, modalitatea de sprijin si categoriile de clienti vulnerabili sa fie stabilite ulterior prin Hotarare de Guvern.

Prin proiectul de Lege sunt introduse obligatiile de serviciu public. Este prevazut accesul reglementat la retelele electrice, serviciu obligatoriu pentru operatorul de transport si de sistem si pentru operatorii de distributie.

Actul normativ introduce posibilitatea ca activitatea de masurare sa fie realizata de mai multe categorii de agenti economici.

Prin aceasta masura se asigura liberalizarea activitatii de contorizare, permitand astfel ca sistemul concurential sa duca la reducerea costurilor de contorizare si, in consecinta, sa aduca beneficii consumatorului final.

Proiectul de Lege introduce, de asemenea, masuri cu impact asupra sectorului energiei electrice, in sensul eliminarii barierelor administrative si facilitarii accesului la piata energiei electrice produse in cogenerarea de inalta eficienta sau din surse regenerabile de energie electrica.

Proiectul de Lege prevede pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si din cogenerare de inalta eficienta introducerea garantiilor de origine, care certifica sursa de provenienta a energiei, preluarea cu prioritate si comercializarea energiei electrice, precum si aplicarea de mecanisme de sprijin pentru promovarea acestei energii.

Proiectul de Lege va fi trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.