Operatiunile financiare ale Fondului Proprietatea vor fi derulate prin intermediul Bancii Comerciale Romane si nu al CEC-ului, cum se stabilize initial. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a luat aceasta decizie deoarece CEC nu putea sa fie si banca depozitara, se arata intr-un comunicat de presa.

Dupa ce Fondul Proprietatea (FP) anuntase in luna ianuarie ca licitatia pentru preluarea operatiunilor financiare a fost castigata de CEC, prin reteaua bancii urmand sa fie distribuite si actiunile Fondului catre beneficiarii titlurilor de despagubire, FP a decis sa renunte la contractul cu CEC.

Asta deoarece CEC nu are calitatea de depozitar. In cele din urma Fondul Proprietatea a organizat o noua selectie la care au participat BCR, HVB Bank Romania, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, Banca Romaneasca.

BCR, in calitate de cistigatoare, va fi si depozitar, adica va calcula si certifica valoarea zilnica a activului net al fondului, avand rolul de a preveni eventuale tentative de fraudare.

Creat anul trecut pentru a oferi despagubiri fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului in decembrie 2005.

Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala.