Patru dintre cele sase legi referitoare la securitatea nationala au fost desecretizate, marti, prin publicarea lor pe site-ul Presedintiei.

Este vorba de propunerea de proiect privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, de cea privind statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii, cea referitoare la organizarea si functionarea SIE si cea privind organizarea si functionarea SRI.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, luni, stategia de securitate nationala, fara mari modificari. Dupa 30 de zile de dezbateri publice, legile vor intra in procedura de aprobare in Guvern.

Presedintele a declarat ca institutiile care detin dosare ale politiei politice comuniste au primit termen pana la 30 mai sa predea aceste documente catre CSAT. Datele de identificare ale dosarelor vor fi predate pe suport magnetic.

Seful statului a declarat ca isi asuma raspunderea pentru proiectele avansate, calificand modificarile propuse de Calin Popescu Tariceanu drept "erori". Premierul ceruse eliminarea principiului privind buna guvernare, considerand ca acest principiu este valabil pentru statele din lumea a treia.

Basescu a spus ca principiul bunei guvernari se regaseste in tratatul constitutional al UE.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca pe baza acestei strategii se va dezvolta si strategia de aparare a tarii. Seful statului a precizat ca, prin adoptarea acestor legi, Romania va intra intr-o alta etapa a reprezentarii propriilor interese.

Cele sase proiecte propuse de seful statului sunt: legea apararii nationale, legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, legea sistemului national de management al crizelor, noile legi ale SIE si SRI si legea statutului ofiterilor de informatii.

Una dintre cele mai controversate prevederi este cuprinsa in proiectul care reglementeaza activitatea de informatii si contrainformatii.

Potrivit articolului 62, acestia pot efectua acte premergatoare cu privire la fapte infractionale care au legatura cu amenintarile la adresa securitatii.