Executivul a aprobat miercuri un proiect de Lege care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 66/2000 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier in proprietate industriala.

Astfel, consilierii in proprietate industriala vor putea desfasura, pe baza de contract si in conditiile legii, activitati specifice profesiei si pentru alte persoane decat unitatea sau societatea comerciala la care sunt incadrati.

Consilierii trebuie sa aiba aprobarea organelor de conducere ale unitatii la care isi desfasoara activitatea, sa respecte Codul deontologiei profesionale si sa faca dovada inregistrarii fiscale legale pentru desfasurarea activitatii.

Actualele norme, aflate in vigoare, nu permit consilierului de proprietate industriala sa asiste si sa reprezinte si alte persoane in afara de societatea sau unitatea al carei salariat este, si aceasta limitare poate fi considerata o ingradire a principiului libertatii muncii.

De asemenea, proiectul de Lege propune eliminarea discriminarii pe motiv de nationalitate intre cetatenii romani si cei din statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European.

Cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European poate exercita profesia de consilier in proprietate industriala in Romania daca respecta conditiile prevazute de legea romana.

Persoana care a dobandit calificarea de consilier in proprietate industriala in statul membru de origine sau de provenienta poate solicita recunoasterea diplomei, in vederea admiterii in profesia de consilier in proprietate industriala si a practicarii acesteia in Romania.

De asemenea, trebuie sa faca dovada ca are studii superioare tehnice, stiintifice sau juridice si ca are o practica de cel putin trei ani in domeniul pregatirii profesionale de baza si de cel putin trei ani in domeniul proprietatii industriale. Cele doua perioade pot fi suprapuse total sau partial.

Aceste prevederi se aplica si cetatenilor romani care au obtinut calificarea intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European.

In privinta conditiilor in care inceteaza dreptul consilierilor de proprietate industriala la exercitarea profesiei, proiectul de Lege propune doua completari si anume: acest drept inceteaza in cazul in care consilierul in proprietate industriala nu mai are domiciliul, resedinta, sau sediul profesional in Romania, precum si atunci cand

nu mai este indeplinita conditia de a avea cetatenia romana.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, pentru dezbatere si adoptare.