Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat miercuri blocarea conturilor a 2.050 de firme cu datorii la asigurarile de sanatate sau la plata utilitatilor. Prin aceasta masura AVAS doreste sa recupereze creante cu o valoare totala de 24,2 milioane de lei.

Printre firmele cu datorii preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Distrigaz si Electrica, se numara Gelsor Assets Management, Complex Palas-Pelican Constanta, Mobexpert Covasna, Brau Union Romania, Uti Systems, Avicola Arad, Steillmann Bukarest si Farmec Timisoara.

De saptamana trecuta, cind au fost instituite popririle, din conturile a 270 debitori a fost incasata deja suma de 1,6 milioane lei.

"Sume mult mai mari se afla in circuitul bancar, urmand a fi incasate in perioada imediat urmatoare", se arata intr-un comunicat AVAS.

"Sunt datornici ale caror creante au fost preluate incepind din 2003 si, pentru ca pana acum nu au inteles ca trebuie sa isi plateasca de buna voie datoriile, Autoritatea recurge la metoda extrema, cea a executarii silite", spune AVAS.