Fundatia pentru o Societate Deschisa considera ca recentele proiecte de lege privind serviciile de informatii contin prevederi care confera ofiterilor de informatii drepturi si atriburii care le acorda un statut privilegiat in comparatie cu restul populatiei.

FSD saluta intentia demilitarizarii serviciilor, dar semnaleaza mai multe aspecte din pachetul legislativ pe care le considera "de maxima gravitate".

In ce priveste statutul ofiterilor de informatii, FSD considera ca in articolul 33 formularea e confuza si pentru ofiterii de informatii si pentru cei care indirect pot deveni subiecti ai unor "mijloace si metode specifice" (adica cei din medii care por furniza informatii).

"Este interesant de remarcat ca nici macar nu se face o referire la codul de procedura penala, astfel ca, dupa ce nu stim care sunt acele mijloace specifice nu stim nici macar daca ne bucuram de garantiile prevazute de Cod", se arata in comunicatul FSD.

O intreaga sectiune din lege se ocupa de Protectia ofiterilor de informatii. Prin acest text ofiterii de informatii devin mai presus decat parlamentarii si magistratii, deci dacat reprezentantii celei dintai si ai celei de-a treia puteri in stat, considera FSD.

In Legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, FSD a gasit mai multe inconsecvente in ce priveste dispozitiile privind restringerea temporara a unor drepturi sau libertati constitutionale.

Astfel, o problema mentinuta din actuala lege nr. 51 /1991 se refera la durata de valabilitate a autorizarii supravegherii operative. "Practic, in conformitate cu art. 52 prima autorizare nu poate depasi 6 luni – un termen deja excesiv.

Mai grav insa, aceasta autorizare poate fi reinnoita, fiecare prelungire neputand depasi 3 luni, dar neexistand o limita maxima a numarului de prelungiri, ceea ce inseamna ca, in teorie, cineva poate face obiectului unei astfel de supravegheri operative pana la sfarsitul vietii", arata FSD.

Fundatia pentru o Societate Deschisa a identificat si alte aspecte punctuale care ar trebui discutate din aceste patru proiecte, unele chiar greseli evidente de redactare, dar, cu privire corectarea lor, Fundatia asteapta o dezbatere publica deschisa, cu participarea tuturor celor implicati, inclusiv a ONG-urilor si a presei.

Presedintele FSD este Renate Weber, care in anul 2005 a fost consilier prezidential pe probleme juridice al lui Traian Basescu.