Cea de a treia institutie bancara ca marime din Franta, Societe Generala, a decis vineri cumpararea bancii croate Splitska Banka, pentru suma de un miliard de euro. Banca a fost cumparata de la grupul italian UniCredito, iar francezii spera astfel sa-si imbunatateasca prezenta pe pietele emergente europene.

Societe Generale a cumparat 99.8 la suta din actiunile Splitska Banka si spera ca tranzactia sa fie incheiata pina la sfirsitul lunii iunie.

‘Banca franceza are o vasta experienta in ce priveste extinderea pe pietele din estul Europei", a declarat analistul financiar Hugues Doumenc, citat de Bloomberg. "Au adoptat o strategie potrivita chiar daca preturile de achizitie sunt in acest moment mai mari deoarece nu prea mai exista oportunitati".''

Pretul de achizitie este de 4,4 ori mai mare decat valoarea activului net contabil al Splitska, fapt care semnaleaza ca bancile europene sunt pregatite sa plateasca mai mult pentru a-si majora cota de piata in statele emergente, cu potential ridicat de dezvoltare.

"Preluarea Splitska Banka este conforma cu strategia Societe Generale de a-si extinde reteaua de retail bancar pe pietele europene atractive, cu ritm rapid de dezvoltare", a declarat directorul executiv adjunct Philippe Citerne, care a precizat ca banca croata este o institutie financiara bine administrata.

Sectorul bancar croat este considerat atractiv de catre Societe Generale datorita stabilitatii economiei, favorizata de dezvoltarea turismului si a sperantelor de aderare la uniunea Europeana.

Pe parcursul anului trecut, Societe Generale a achizitionat DeltaCredit Bank din Rusia, Podgoricka Banka din Muntenegru si grupul financiar ungar Oster Lizing.

Grupul francez mai desfasoara activitati in Romania, Bulgaria, Republica Ceha si Slovenia.