Pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC va fi privatizat cu o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau cu un consortiu de investitori din care sa faca parte o astfel de institutie, a anuntat miercuri Guvernul.

Aproape 15 la suta dintre actiuni vor fi transferate Fondului Proprietatea sau vindute fostilor angajati, restul raminind in proprietatea statului.

Dupa mai multe aminari si ezitari, Guvernul a decis sa vinda pachetul majoritar al CEC, in conformitate cu deciziile luate in urma cu doua saptamani.

Oana Marinescu, purtatorul de Cuvant al Executivului, a aratat ca echivalentul a 9,9% din suma incasata va fi transferata, potrivit legii, la Fondul Proprietatea. Un pachet de 5% de actiuni va fi vandut angajatilor si pensionarilor CEC.

Statutul de membru al Consiliului de Administratie nu asigura dreptul persoanelor respective de a cumpara actiuni din acest pachet.

Actiunile ramase vor ramane la stat, care va decide daca le vinde partial sau in intregime.

Vanzarea se va efectua in trei etape, corespunzator modalitatii folosite in cazul privatizarii BCR, a mai spus Oana Marinescu. Astfel, in prima etapa - care s-a desfasurat deja - au fost depuse oferte preliminare neangajante.

In etapa a doua vor fi depuse oferte finale angajante, iar in etapa a treia ofertele finale angajante imbunatatite ale primilor participanti clasati.

"Investitorii au posibilitatea sa depuna oferte prin care sa fie maximizat pretul de vanzare ale CEC. Pretul oferit va fi o conditie foarte importanta in decizia de vanzare a pachetului majoritar", a afirmat Marinescu.

Dupa depunerea ofertelor finale angajante, Comisia de privatizare va proceda la evaluarea acestora si va invita la negocieri in vederea depunerii de oferte financiare finale angajante imbunatatite pe primii doi ofertanti ale caror oferte finale angajante au obtinut punctajele cele mai mari.

Comisia de privatizare va putea insa solicita si ofertantului clasat pe al treilea loc sa prezinte oferta financiara finala imbunatatita, daca diferenta dintre ofertele clasate pe primul si al treilea loc este de 10% sau mai putin, raportat la oferta clasata pe primul loc.

In cazul in care, in urma aplicarii grilei de punctaj, exista egalitate de puncte intre doua sau mai multe oferte finale angajante clasate pe primul loc, Comisia de privatizare va invita la negocieri in vederea depunerii de oferte financiare finale angajante imbunatatite numai ofertantii clasati la egalitate de puncte pe primul loc, fara a se

aduce atingere posibilitatii Comisiei de privatizare de a invita la negocieri potentialul cumparator a carui oferta s-a clasat pe locul urmator.

Comisia de privatizare va desemna ofertantul castigator ca fiind acel ofertant selectat care a acceptat neconditionat proiectele finale ale documentelor necesare incheierii tranzactiei si a oferit cel mai mare pret pe actiune dintre ofertele financiare finale angajante imbunatatite depuse.

In cazul in care doi sau mai multi ofertanti ofera acelasi cel mai mare pret pe actiune, Comisia de privatizare poate solicita acestora sa depuna o noua oferta financiara angajanta imbunatatita.