In primul trimestru al acestui an, productia industriala a inregistrat o crestere de 4,5% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate miercuri de catre Institutul National de Statistica.

In luna martie, productia industriala a crescut cu 4,3% fata de luna corespunzatoare a anului 2005, dupa ce in luna februarie a anului curent aceasta inregistrase o crestere de 2,9% comparativ cu luna similara a anului trecut.

In primele trei luni ale acestui an, industria prelucratoare a cunoscut o crestere de 4,8% fata de primele trei luni ale anului anterior.

In perioada analizata, cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a inregistrat, in termeni reali, o majorare de 6,0% fata de primul trimestru al anului 2005. In luna martie a anului curent, cifra de afaceri totala a acestor intreprinderi a crescut cu 0,6%, fata de luna martie a anului trecut.

De asemenea, in luna martie a acestui an, volumul lucrarilor de constructii a fost in crestere cu 21,6% fata de luna corespunzatoare a anului precedent, eliberandu-se 3337 autorizatii pentru cladiri rezidentiale.

In primele trei luni ale acestui an, valoarea lucrarilor de constructii s-a majorat cu 20,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat un avans de 23,8% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Cresteri de peste 30,6% au fost inregistrate la vanzarile de marfuri alimentare, bauturi si tutun.

In primele trei luni ale acestui an, intreprinderile cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule au inregistrat o crestere de 15% a volumului cifrei de afaceri, comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Potrivit INS, in primul trimestru al acestui an, intreprinderile cu activitate de servicii de piata prestate populatiei au realizat o cifra de afaceri cu 0,8% mai mica decat in perioada similara a anului trecut. In acest segment, in luna martie a acestui an, cifra de afaceri a scazut cu 4,9% fata de aceeasi luna a anului trecut.