Romania a inceput renegocierea tratatelor economice si comerciale cu Rusia, in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana si spune ca relatiile economice cu Moscova nu vor fi afectate de acest lucru. Tratatul politic de baza, ca si problematica tezaurului aflat la Moscova, nu intra insa in discutie.

Rusia in schimb a anuntat recent ca doreste sa ia masuri prealabile pentru a reduce “consecintele negative” ale integrarii europene a Romaniei si Bulgariei, in 2007.

Saptamina trecuta, ambasatorul Rusiei la Uniunea Europeana, Vladimir Cizhov, declara ca Rusia urmeaza sa ia in considerare o serie de masuri pentru reducerea “efectelor negative” pentru Moscova ale aderarii Bulgariei si Romaniei la UE.

"Aderarea acestor doua tari a fost decisa. Nu dorim asadar sa avem probleme de sincronizare asa cum s-a intamplat in urma cu doi ani, cand alte zece state est-europene au aderat la Uniunea Europeana. Avem o serie de temeri in privinta Bulgariei si Romaniei, legate de necesitatea evaluarii acordurilor in vigoare. Unele dintre ele vor trebui probabil modificate, iar altele anulate. Acest lucru cere timp", a declarat Cizhov.

Oficialii de la Bucuresti spun insa ca procesul de reanalizare a acordurilor dintre Romania si Rusia a inceput deja si are drept scop armonizarea cu exigentele comunitare.

“Acest proces de negocieri a inceput la initiativa Romaniei, o data cu derularea graduala si asumarea obligatiilor de respectare a legislatiei comunitare, in cadrul capitolelor de negociere pentru aderarea la UE”, a informat HotNews.ro Ministerul roman al Afacerilor Externe.

“Primele contacte diplomatice pe aceasta tema au avut loc in anul 2004, negocierile concrete incepand in primavara anului 2005. Pana in prezent au avut loc patru runde de negocieri, fiind realizate progrese semnificative”.

Conform MAE, domeniile care necesita renegociere sau modificarea reglementarilor existente sunt comertul, cooperarea economica, investitiile si transporturile.

“In ceea ce priveste domeniul comercial, economic si al investitiilor, va fi necesar ca unele acorduri sa iasa din vigoare si sa fie inlocuite cu altele noi, iar altele sa fie modificate.

Credem cu convingere ca, avand in vedere abordarea flexibila si pozitiva manifestata de ambele parti in cursul negocierilor, un acord in acest sens va fi realizat chiar in cursul acestui an”, arata MAE .

Din perspectiva economica, nu se va pune problema unor dezavantaje pentru Federatia Rusa, ci de schimbarea unui regim juridic.

“Astfel, intre Romania si Rusia se va aplica, dupa data aderarii, Acordul de Parteneriat si Cooperare intre UE si Rusia, cu consecintele comerciale de rigoare. Totusi, implicatiile introducerii regimului Pietei Unice pe teritoriul Romaniei vor fi compensate, pe cale de negocieri UE-Rusia, precum si prin acordarea altor facilitati specifice”.

Tratatul politic de baza dintre Romania si Federatia Rusa, semnat in 2003, nu intra in categoria acordurilor care fac obiectul reanalizarii in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Totodata, conform MAE, problematica Tezaurului Romaniei depus la Moscova in timpul primului razboi mondial este si va fi tratata in cadrul stabilit de ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse prin Declaratia comuna din 4 iulie 2003 si “nu se pune problema unei reevaluari a acestei chestiuni datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”.

Moscova a acuzat in ultima vreme mai multe probleme in relatia cu Bruxelles-ul si cu o parte dintre statele care au aderat la UE in mai 2004. Problemele, in viziunea Moscovei, sunt legate de “indeplinirea obligatiilor din declaratia comuna adoptata atunci privind masurile ce trebuie luate pentru minimalizarea efectelor negative ale extinderii din 2004 a Uniunii”.

Conform Moscovei, probleme sunt in relatiile economice, precum pretul aluminiului sau in ce priveste tranzitul navelor rusesti prin exclava Kaliningrad. Totodata, Moscova crede ca minoritatii ruse din Letonia si Estonia nu ii sunt respectate toate drepturile.

Un alt motiv de ingrijorare este legat de posibila amplasare de rachete balistice in Romania si Polonia, ca parte a scutului american antiracheta.

“Planul SUA de a amplasa rachete balistice in Europa de Est, posibil in Polonia si Romania, reprezinta un pericol pentru Rusia.

Amplasarea unor sisteme defensive in aceasta regiune este menita, fara indoiala, sa neutralizeze potentialul strategic al Moscovei”, declara recent Iuri Baluievski, seful Statului Major al armatei ruse, tara care pare tot mai decisa sa isi apere interesele in zona central si est europeana.