In Uniunea Europeana se simte un proces tot mai accentuat de constientizare a importantei zonei extinse a Marii Negre, in contextul intensificarii procesului de extindere a UE si de integrare a noilor state membre sau candidate.

Grecia nefiind foarte activa in promovarea unei astfel de initiative si Turcia avand perspective de aderare indepartate, noile membre, Romania si Bulgaria, ar putea avea sansa sa-si transforme viziunea asupra zonei in politica oficiala a UE. Concretizarea celei mai noi initiative romanesti are loc pe 5 iunie, la Bucuresti.

Desi nu exista inca o politica a Uniunii pentru zona Marii Negre, experienta acumulata in cadrul politicilor deja derulate (EuroMed - parteneriatul euro-mediteranean, cunoscut si ca procesul 'Barcelona' de cooperare in bazinul Mediteranei, precum si NDI - initiativa nordica prin care Finlanda a propus cadrul de cooperare in Nordul europei, de la Norvegia la Rusia) asigura premisele de baza pentru implementarea eficienta a unei forme de cooperare la Marea Neagra.

In plan regional se inregistreaza o revigorare a initiativelor de cooperare regionala intre statele riverane bazinului Marii Negre, precum si cu cele din zona extinsa a acesteia (BSEC, Euroregiunea Marea Neagra, Conferinta Regiunilor Maritime Riverane din Europa, GUUAM).

Actorii locali au constientizat ca pentru a asigura dezvoltarea durabila si stabilitatea zonei extinse a Marii Negre este necesara imbunatatirea formelor de cooperare regionala.

Emergenta a doua procese paralele - constientizarea de catre UE a importantei regiunii Marii Negre si constientizarea de catre actorii locali a nevoii de cooperare regionala la Marea Neagra - genereaza nevoia crearii unui cadru de dialog, care sa aduca fata in fata cele doua entitati.

Organisme de cooperare in zona de Sud-Est, a Balcanilor si a Marii Negre

Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-est

Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-est (ESE) va deveni Consiliul pentru Cooperare Regionala in 2008 si va avea un secretariat general si un secretar general, a anuntat Coordonatorul special al Pactului, Erhard Busek, marti (30 mai), la finalul unei ample conferinte regionale de doua zile desfasurate la Belgrad.

Potrivit acestuia, participantii la conferinta au sprijinit ideea, intrucat noul consiliu ar avea ca scop accelerarea integrarii europene a tarilor din regiune prin imbunatatirea dezvoltarii economice si colaborarii.

Pactul de Stabilitate a aparut ca o initiativa a UE de a inlocui precedenta politica, reactiva, de interventie in Europa de Sud-Est, cu una de prevenire a conflictelor pe termen lung. A fost adoptata pe 1o iunie 1999, la Koln. Mai mult de 40 de tari s-au angajat sa se implice in procesul de sprijinire a pacii, democratiei, respectului pentru drepturile omului si prosperitatii in regiune. Integrarea euro-atlantica a fost promisa tuturor tarilor din regiune.

Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (BSEC)

Aceasta initiativa de cooperare regionala a fost lansata in anul 1992 de 11 state riverane sau situate in proximitatea bazinului Marii Negre, cu scopul de a promova integrarea treptata a regiunii in economia europeana si mondiala.

A fost avuta in vedere valorificarea avantajelor conferite de traditia relatiilor, natura complementara a economiilor nationale, resursele naturale (indeosebi energetice) si potentialul ridicat al pietei pe care o reprezinta regiunea.

In cei peste 13 ani de existenta, BSEC a acumulat o experienta relevanta in materie de cooperare regionala. In prezent, Organizatia este structurata pe mai multe dimensiuni de cooperare: guvernamentala, parlamentara, de afaceri, financiar-bancara, stiintifica.

Din anul 1999, functioneaza Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre, iar din 2004, Fondul pentru Dezvoltarea Proiectelor, ca instrumente specifice de sustinere a unor proiecte de cooperare in domenii prioritare pentru statele membre.

Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat

Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat este o initiativa romaneasca, menita sa ofere cadrul de intalnire si dialog transparent, favorabil pentru lansarea unui proces de reflectie asupra viitorului si identitatii regiunii, care sa creasca increderea reciproca, sa faciliteze identificarea de proiecte pragmatice capabile sa vina in intampinarea adevaratelor nevoi de dezvoltare regionala.

Forumul va inlesni identificarea punctelor de convergenta dintre proiectele de investitii, cercetarea stiintifica, initiativele regionale si procesele politice, printr-o serie de activitati, regulate sau initiate ad-hoc, in diferite formate.

Forumul va ajuta tarile de la Marea Neagra sa anticipeze si sa rezolve rapid si eficient potentiale probleme, inainte ca acestea sa devina surse de instabilitate si amenintari la adresa securitatii regionale.

Pe termen mediu, Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat va permite trecerea la o viziune proactiva asupra viitorului comun al regiunii, mutand din ce in ce mai mult centrul de greutate de pe "a reactiona" pe "a anticipa", "a prefigura" si "a proiecta".

Summit-ul de la Bucuresti (5 iunie 2006)

Summit-ul de la Bucuresti, 5 iunie 2006, este evenimentul la nivel inalt de marcare a inceperii Forumului, prima reuniune sub egida Forumului.

Fundatia Konrad Adenauer:

"Abordari viabile ale cooperarii la Marea Neagra"

Fundatia Konrad Adenauer, biroul din Bucuresti a organizat dezbaterea internationala "Abordari viabile ale cooperarii la Marea Neagra", care s-a dorit un forum de discutii, prin intermediul caruia actorii implicati sa coreleze cooperarea regionala la Marea Neagra cu politica Uniunii Europene.

Au fost implicati in dezbatere: reprezentantii UE, reprezentatii statelor riverane Marii Negre, reprezentantii organismelor europene de cooperare regionala, precum si cunoscuti cercetatori din think-tank-urile europene specializate in cooperarea regionala, cu scopul de a identifica abordarile, politicile si instrumentele de cooperare la Marea Neagra.

Printre acestia: Onno Simons (Delegatia Comisiei Europene in Romania), Constantin Degeratu (Presedintia Romaniei), ambasadorul Turciei la Bucuresti, ES Ahmet Rifat Okcun, ambasadorul Sergiu Celac (International Center for Black Sea Studies), Pieter Van Run (NEA Transport Research and Training), Gregory Connor (CBC, EastWest Institute), Joerg Himmelreich (German Marshall Fund), Fabrizio

Tassinari, Cercetator, Centrul pentru Studiul Politicilor Europene, Ovidiu Dranga, Director General in Ministerul Afacerilor Externe, Andreas Jacobs, Fundatia Konrad Adenauer, Berlin. Concluziile au fost formulate de Alina Mungiu-Pippidi, directorul Societatii Academice Romane.

Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania: UE are interese multiple legate de zona Marii Negre

"In ceea ce priveste resursele energetice, UE are un interes in dezvoltarea de rute alternative de tranzit prin regiunea Marii Negrem pentru a le completa pe cele deja existente, prin Nord si Sud." De asemenea, UE vede potentialul de piata de desfacere al zonei, si ar putea ajuta la dezvoltarea economica a acesteia, prin investitii si asistenta tehnica.

Potrivit lui Simons, un nou Instrument pentru Vecinatate si Parteneriat va fi introdus din 2007 pentru a finanta actiuni concrete, menite sa se adreseze dezvoltarii durabile si apropierii de standardele si politicile UE.

"Apelul Romaniei de a trece dincolo de declaratii, catre eforturi pentru reforme practice si imbunatatirea "proprietatii" regionale, demonstreaza dorinta de a-si asuma responsabilitatea pentru dezvoltarea viitoare a regiunii Marii Negre.

In calitatea sa de stat membru al UE in curand, Romania se va putea angaja eficient in dezvoltarea politicilor Uniunii si intarirea mecanismelor existente de cooperare regionala, precum BSEC," a mai spus Simons. El a mai aratat ca, avand in vedere experienta programului dedicat Marii Baltice, Comisia Europeana are in vedere introducerea unui program al Marii Negre.

Nota: Acest dosar va fi actualizat continuu

Articol integral in EurActiv.ro