In luna mai a acestui an, rata inflatiei a crescut la 0,6% fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei depasind astfel 7%, dupa ce in luna aprilie aceasta scazuse pentru prima data dupa anul 1990 sub sapte procente, potrivit datelor Institutului National de Statistica. La aceasta crestere cel mai mult au contribuit marfurile nealimentare si serviciile.

Cresterea preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat in principal cresterii de 8,9% la tutun, tigari si de 1,3% la combustibili.

Daca in luna aprilie a acestui an, rata inflatiei a fost de 0,42%, in luna mai aceasta a urcat la 0,6%, la aceasta crestere contribuind cel mai mult produsele nealimentare (0,52%).

Cresterea preturilor la produsele nealimentare a fost cauzata in principal de cresterile preturilor la tutun si tigari, de 8,9%, precum si de majorarea cu 1,3% a preturilor la combustibili. In cadrul acestei grupe au continuat scaderile la medicamente, cu 0,5%, dupa ce in luna anterioara preturile la medicamente scazusera cu 1,1%.

In luna aprilie a acestui an, rata nationala a inflatiei a fost de 6,92%, pentru prima data cand aceasta a scazut sub sapte procente din 1990 incoace. Cresterile din luna mai au ridicat rata anuala a inflatiei la 7,26%.

Banca Nationala a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5 la suta, plus/minus un punct procentual, in timp ce in 2007 nivelul estimat este de 4 la suta, plus/minus un punct.

Rata inflatiei a scazut anul trecut la 8,6% de la 9,3% in 2004, dar a fost mai mare decit prognoza BNR, care a avut o tinta de 7,5% cu o variatie de un punct procentual in plus sau in minus.