Entitatea care ar trebui sa administreze Registrul Comertului a fost pina acum un amplu subiect de dezbatere politica. In cele din urma, deputatii PNL, UDMR si PRM au sustinut astazi trecerea Oficiului Registrului Comertului la Camerele de Comert, in timp ce PSD, PD si PC au sustinut ca acestea trebuie sa ramana in subordinea Ministerului Justitiei.

Deputatii au adoptat si articolul prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei asigura organizarea si functionarea Oficiului National al Registrului Comertului, precum si indrumarea metodologica a functionarii Registrului Comertului pe langa camerele judetene

Legea prevede ca Registrul Comertului va trece in administrarea Camerelor de Comert incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Un alt subiect care a generat controverse a fost cel al patrimoniului Registrului Comertului. Deputatul PNL Cristian Boureanu a afirmat ca acest patrimoniu a fost nationalizat de statul comunist si de aceea trebuie restituit Camerelor de Comert.

„Timp de 12 ani patrimoniul Registrului Comertului s-a extins, pentru ca institutia a investit in marirea patrimoniului. Din banii obtinuti, colectati de la institutiile din tara au fost facute investitii si mi se pare normal ca acestea sa apartina Registrului Comertului”, a spus Cristian Boureanu pentru HotNews.ro.

In cele din urma, deputatii au adoptat, prin vot, varianta potrivit careia modalitatea de preluare a patrimoniului Oficiului Registrului Comertului, a bazelor de date, aplicatiilor etc. de catre Camerele de Comert va fi reglementata, ulterior, prin lege, dar nu mai devreme de data de 1 ianuarie 2007.

„Numai printr-un articol la lege nu se poate clarifica revenirea patrimoniului la Registrul Comertului. E vorba de proprietati, salariati si acest lucru nu se poate face asa simplu doar printr-un articol stipulat in lege.

Guvernul trebuie sa vina cu o propunere legislativa care sa completeze si sa explice acest articol care prevede revenirea patrimoniului la Registru Comertului si implicit la Camera de comert si industrie”, a declarat liberalul Florin Iordache.

Valoarea patrimoniului actual al Registrului Comertului (gestionat in prezent de Ministerul Justitiei) este evaluata la aproximativ 10 milioane de euro. Intre anii 2003-2005, Registrul a inregistrat un profitul de circa 15 milioane de euro.

Votul final asupra proiectului de lege privind Legea Camerelor de Comert si Industrie urmeaza sa fie dat de deputati in sedinta de plen de martea viitoare, deoarece la sedinta de astazi nu a fost inregistrat cvorumul necesar unei legi organice.