Pana nu demult, asociatiile de romani din Nuernberg erau ca o pereche in prag de divort. Barfe, certuri, avocati. Rugi se inaltau la ceruri, sa se scape romanimea de plaga dezbinarii. Dar, dupa cum se vede, „some like it hot” in Franconia germana.

Duminica 18 iunie, fierbinte a fost totul, in afara de Ursus. Soare arzator, meci de mondiale cu serbare de fani, care au asaltat, inca din zori, stadionul si centrul Nurnbergului. Fierbinti au fost micii, gratarele, langosii si porumbul fiert. S-a dansat indracit pe „Iarba verde de acasa”, in noua interpretare a lui Ion Calancea, si pe slagarele familiei Cranganu.

Melody-Sextett-for-you a cantat nemteste, Raoul din Turda a palpitat inimile tineretului, iar formatiile Miraj si A-kord din Nuernberg i-au ridicat de pe scaune si pe cei mai toropiti de soare, inspre amurg.

Programul „Intalnirii tuturor romanilor” a debutat cu „cei mici”, corul Speranta al Asociatiei

Casa Romaneasca din Nurnberg, in preambul la un festival-concurs international pentru copii, ce va avea loc intre 29 iunie si 1 iulie, in acelasi oras. Casa Romaneasca, cu sprijinul „Alter ego”, o alta asociatie de romani locala, nu este la prima ei serbare campeneasca.

Anul acesta, mondialele de fotbal din Germania au dat insa organizatoric totul peste cap, locatia definitiva a fost decisa in ultimul moment, orasul „nedispunand de suficiente forte de ordine” -dupa cum ne spune organizatoarea Doina Fruehwald- si trimitandu-i pe romanasi, intr-o parcare mare si cu putina umbra, din perifericul Schweinau (Valea porcului).

Asadar, cam 2.000 -greu de spus, caci lumea vine si pleaca- sa se fi tot adunat, pana dupa-masa, spre usurarea organizatorilor si a sponsorilor (Western Union transfer de bani, Reisebuero & Omnibusbetrieb Pletl, macelaria Fronius, cofetaria d`Avignon, langoseria Ernst si altii).

O dupa-masa de munca si fara fotbal au avut si televiziunile din Romania, ProTV si OTV, care si-au trimis echipe de filmare la spectacolul in aer liber din orasul german. Ni s-a spus ca Radio Romania International a solicitat un interviu in direct, iar din partea radioului local Radio Z, sectia romaneasca l-a trimis pe „seful“, Alex Schefer-Garleanu.

O mare de ne-microbisti!

Cum e sa faci astfel de actiuni pentru romani -dar nu numai- in Germania? Despre culisele organizatorice ale acestor spectacole in aer liber, ne spune cateva cuvinte presedinta asociatiei Casa Romaneasca, intr-un scurt interviu pe care ni l-a acordat, intre un mititel si o prezentare pe scena.

Intrebata daca a fost in concurenta cu campionatul mondial de fotbal, mai precis meciul Croatia-Japonia, care a avut loc in aceeasi zi la Nurnberg, Doina Fruehwald ne raspunde: „Da, am stiut de pericolul asta de la inceput, motiv pentru care foarte greu am gasit locul. Mi s-a spus sa caut o parcare privata, pantru ca orasul nu inchiriaza absolut nimic“.

„Mancare, bautura, muzica si voie buna“ declara ea motto-ul zilei, continuand: „Sunt foarte incantata ca lumea e multa, nu stiu sa spun cati, poate trei-patru mii de oameni, care au lasat la o parte televizorul, fotbalul si au ignorat soarele care ne-a ars pe toti“.

La intrebarea, daca din partea altor asociatii exista participare sau prezenta, ea precizeaza: „Alter ego ne sprijina, iar cu asociatiile de svabi din zona, de la Neumarkt, de exemplu, am facut de curand o actiune comuna. Spre marea mea bucurie, si celelalte asociatii de romani din oras sunt prezente fizic. Putea fi si mai rau de-asa.

In Nuernberg s-a facut putina liniste, nu mai e o concurenta asa nebuna ca pe timpuri, s-au aplanat din discutiile si din contradictiile trecute“.

La sfarsitul lunii iunie, asociatia Casa Romaneasca organizeaza si festivalul-concurs „Prichindelul“, incercand sa aduca pe scena corul de copii al asociatiei si alti copii talentati din lume.“Ei sunt cei care ne duc stindardul mai departe si ne promoveaza romanismul“ spune Doina.

Festivalul-concurs international pentru copii initiat de Casa Romaneasca face parte din proiectele romanilor din strainatate propuse pentru finantare in 2006, de catre Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Despre derularea acestui proiect si „deblocarea de fonduri“ la mijlocul unui an care aproape a trecut, presedinta asociatiei ne spune: „Din cate sunt eu informata, doamna Dora Olaru ar urma sa ia parte la eveniment. Eu am trimis invitatie si d-lui secretar de stat Mihai Gheorghiu, care, in masura in care este posibil, s-ar putea sa participe si el.

Proiectul este inca in discutie, desi a fost pus pe masa lor. Explicatia a fost ca, in momentul in care banii vor fi deblocati, el va fi finantat. Depinde mult de norocul de a fi finantat inainte, sau dupa ce are loc evenimentul. Insa mi s-a spus ca, daca banii nu vor fi deblocati pana in 29 iunie, nu voi primi absolut nimic.

Mi-ar parea rau, pentru ca e vorba de o cheltuiala in jur de 33.000 de euro“.

Casa Romaneasca nu este singura asociatie sau initiativa mass-media a romanilor din vecinatatea Romaniei si din diaspora, care asteapta deblocare de fonduri pentru a intretine mai bine spiritul romanesc peste hotare. Dar, pentru ca e vara si soarele ne inmoaie pe toti, inghitim un mititel, horim pe „Iarba verde de acasa“ si…tinem pumnii tricolorilor la mondialele viitoare.