Initiativa a apartinut initial organizatiei Ad Astra, careia i s-au adaugat recent alte opt ONG-uri.

Mai mult decit atat, organizatiile semnatare propun ca pe lista celor verificati sa figureze in plus decanii si sefii de catedra.

"Suntem de acord cu motivatia Ad Astra care apreciaza ca „invatamantul superior si cercetarea sunt domenii strategice de maxima importanta pentru Romania, iar lipsa informatiilor asupra eventualelor persoane implicate in activitatea de politie politica franeaza reforma si relansarea acestor domenii prin potentialul de santajabilitate al acestor persoane publice", se arata intr-un comunicat de presa.

"De asemenea, sustinem o cerere mai veche a organizatiilor neguvernamentale din invatamint potrivit careia conducerile universitatilor ar trebui obligate sa-si publice pe site declaratiile de avere, conform legii.

Reamintim in acest context ca un Tribunal din judetul Vilcea a obligat recent Universitatea Bucuresti sa publice declaratiile de avere ale persoanelor cu functii de conducere din Universitate.

Totodata, pentru cresterea transparentei in invatamintul public universitar din Romania propunem ca toate salariile din acest domeniu sa fie publicate pe Internet.

Organizatiile semnatare sunt Asociatia Pro Democratia (APD), Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare(APPLE), Asociatia Epsilon III, EDU CER, Freedom House, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea Academica din Romania (SAR), Societatea Timisoara.