Cererile masive de credite in valuta facute de persoane fizice dar si de companii ar putea avea un efect nefast asupra economiilor din tarile ce urmeaza sa adere la Uniunea Europeana se arata intr-un raport al BCE( Banca Centrala Europeana).

In randul tarilor date ca exemple negative se numara Romania, Bulgaria Croatia si Turcia, raportul atragand atentia ca astfel de situatii se finalizezaza de regula printr-un lant de falimente.

[c:1:d]Incurajate de ratele mici ale dobanzilor creditele in valuta au explodat pur si simplu, o eventuala depreciere a monedei nationale putand duce la falimente in masa se arata in raportul Bancii Centrale Europene.

In randul tarilor date ca exemple negative se numara Romania, Bulgaria Croatia si Turcia.

“Economia Asiei a ajuns in criza din ’97-’98 exact din acest motiv” se arata in raportul BCE.

Turcia este o tara apreciata de raportul BCE pentru stabilitatea sistemului bancar insa analiza mai arata ca autoritatile intampina probleme majore cu boom-ul cererilor de creditare in urma carora este incurajata cererea de produse pe piata, lucru care nu face altceva decat sa adanceasca deficitul bugetar al tarii.

[c:2:d]“Experienta ne arata foarte clar ca o economie bazata pe o creditare excesiva va avea intotdeauna parte de o avalansa de falimente”

Un alt efect al unei potentiale crize va avea drept urmare o retragere masiva a capitalurilor straine din economie lucru ce ar putea duce la o scadere drastica atat a bursei cat si a monedei nationale.

In raport sunt de asemenea evidentiate si laturile negative a penetrarii pietelor locale de catre marile concerne bancare.

“Prezenta bancilor mari pe pietele locale da nastere competitiei care se materializeaza prin oferte de creditare foarte avantajoase”.

Lupta Bancii Nationale cu boomul de pe piata creditarii a fost tot mai intensa, la sfarsitul lunii iunie Consiliul de Administratie al Bancii Nationale luand decizia de majorare a ratei dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% pe an tocmai in scopul reducerii cererilor de creditare si din dorinta unui control mai strict al evolutiei inflatiei.

Potrivit datelor statistice puse la dispozitie de BNR, creditul neguvernamental in lei acordat populatiei a crescut in mai 2006 cu 110,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Si in luna aprilie a fost remarcata aceeasi tendinta de crestere a creditului neguvernamental la nivelul de 72.3 miliarde de lei practic o un avans de aproape 53% fata de aceeasi luna a anului 2005.