Prezenta in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii, Teodora Bertzi, a afirmat ca petitia euro-parlamentarilor privind deblocarea adoptiilor internationale este o “lovitura de imagine”.

Teodora Bertzi a declarat ca, stiind de initiativa euro-parlamentarilor, a dorit o intalnire cu ei imediat dupa ce au inceput strangerea de semnaturi. “Le-am explicat fiecaruia ca noi am incheiat aceasta evaluare, ca s-a clarificat situatia pentru fiecare copil si fiecare familie si ca acestia au primit raspunsuri.

Strangerea de semnaturi a continuat cu toate ca le-am spus ca acesti copii nu mai sunt adoptabili pentru ca au o situatie clara si stabila”, a sustinut aceasta.

Intrebata de Andreea Pora care este numarul cererilor de adoptii care au fost blocate de moratoriul din 2001 si care fac obiectul petitiei, Teodora Bertzi a raspuns ca el se ridica la 1100 dintre care 227 de copii erau adoptati international, 132 adoptati national si 415 se aflau in grija asistentilor maternali.

In restul cazurilor, copiii sunt reintegrati in familiile biologice, adoptati de familiile straine pe moratoriul din acea perioada sau ingrijiti in case de tip familial. Toate aceste cifre sprijina ideea ca obiectul cererilor internationale este inutil.