Comisia Europeana a amendat, miercuri, compania americana Microsft cu 280,5 milioane de euro si a marit amenda zilnica aplicata firmei, la 3 milioane de euro, pentru nerespectarea sanctiunilor antitrust impuse de UE, anunta MarketWatch.

Comisarii au anuntat anterior ca amenda zilnica va fi mai mare de 2 milioane de euro.

Executivul european a stabilit ca producatorul de software nu a prezentat dovezile care sa arate ca nu a abuzat de pozitia dominanta pe piata a sistemului de operare Windows si ca a funizat concurentei informatiile necesare pentru crearea de software compatibil cu Windows.

“Regret, dar dupa doi ani de avertizari si in ciuda unui ordin al presedintelui de instanta, Microsoft nu a incetat actiunile sale ilegale”, a declarat Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes.

“Nu avem nici o alta alternativa decit sa impunem aceste penalizari pentru lipsa de cooperare a Microsoft. Nici o companie nu este mai presus de lege.

Un reprezentant al companiei americane, Brad Smith, a considerat aceasta decizie drept “nejustificata” si a anuntat ca o va contesta in instanta, urmind ca justitia sa decida daca amenda este indreptatita.

Totusi, Asociatia companiilor din industria software si a informatiei, care reprezinta interesele a 750 de firme, crede ca decizia Comisiei Europene este justificata. “Sustinem actiunea CE si credem ca orice intarziere in aplicarea ei de catre Microsoft este nejustificata”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

Valoarea exacta a penalizarii a fost calculata pe baza unei amenzi zilnice, care nu poate depasi doua milioane de euro, multiplicata cu numarul de zile din perioada 16 decembrie 2005 - iunie 2006, spun surse citate de Reuters.

Noua penalizare se adauga sumei de 497 milioane de euro, impusa de Comisia Europeana, alaturi de alte sanctiuni.

Grupul american a acceptat un plan prin care sa respecte decizia UE, dupa ce a fost amenintat, in decembrie 2005, cu amende zilnice, dar executivul european acuza Microsoft de intarzieri in transmiterea informatiei complete si exacte privind sistemul de operare Windows catre producatorii rivali.

Analistii considera ca decizia Comisiei Europene nu va influenta semnificativ cotatia titlurilor Microsoft, deoarece jucatorii pe piata de capital anticipau o astfel de hotarare.