Cresterea cererii de petrol in 2007 va fi mai mica in special datorita preturilor record si cresterii lente a economiei mondiale se arata intr-un raport al OPEC citat de Reuters. Anul urmator avansul cererii va fi de 1,3 milioane de barili zilnic fata de 1.4 milioane zilnic in 2006.

Raportul OPEC intentioneaza sa linisteasca consumatorii, aratand faptul ca atat un avans al cerereii preum si majorarea productiei de petrol a tarilor membre va provoca o incetinire a ritmului de crestere a cotatiilor.

Cerera de petrol OPEC se va diminua cu 700 de mii de barili pe zi pana la o cantitate de 28.3 milioane de barili.

“Daca piata va castiga in urma acestor tendinte depinde numai de dezvoltarea capacitatilor de rafinare si mai putin de influentele geopolitice” se mai arata in raport.

Cresterea economica la nivel mondial se ve diminua de la 4.7 in prezent la 4.2 anul urmator, cotatia mare a barilului fiind de asteptat sa produca o limitare a consumului.

Raportul OPEC atrage atentia ca ritmul de crestere economica a statelor in curs de dezvoltare se va mentine peste media mondiala insa tarile ce au legaturi economice puternice cu SUA ar putea fi afectate.