Seful delegatiei CE in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca Romania figureaza pe primul loc in privinta cazurilor investigate privind presupuse fraude cu fonduri europene in raportul OLAF si in cel al Comisiei privind lupta impotriva fraudei si protectiei intereselor financiare ale UE.

"Este o tara mare, cu multe fonduri si o presa foarte atenta la presupusele cazuri de frauda", a motivat Scheele. El a spus ca rapoartele Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) si Comisiei Europene au ca baza informatiile furnizate de autoritati locale si presa.

"Evident, sunt probleme uneori si de frauda. In acest moment, OLAF si, daca e nevoie, Parchetul au treaba lor pentru a evita frauda. Si autoritatile locale au sarcina de a asigura un proces mai transparent si conform regulilor", a spus Scheele. Oficialul european a apreciat ca lucrurile vor merge bine daca atat autoritatile locale, cat si presa vor face "treaba buna".

"Sa nu fiti speriati sa spuneti daca sunt probleme", s-a adresat Scheele ziaristilor prezenti. In 13 iulie au fost date publicitatii doua rapoarte ale unor organisme europene, care situeaza tara noastra pe primul loc la numarul de nereguli si anchete din tarile monitorizate.

Raportul pe 2005 al Comisiei privind lupta impotriva fraudei si protectiei intereselor financiare ale UE a monitorizat 12 state - cele 10 noi state membre UE si doua in curs de aderare: Romania si Bulgaria. Raportul a aratat ca pe fondurile SAPARD, Romania totalizeaza aproape acelasi numar de nereguli cat toate cele 11 tari la un loc, adica 82 fata de 85.

Pe fondurile ISPA, Romania cumuleaza 22 de cazuri cu probleme, fata de totalul de trei ale celorlalte tari, neregulile referindu-se la suspiciuni de frauda, fonduri deturnate in alte scopuri, documente lipsa, incomplete sau falsificate, incalcarea legilor privind achizitiile publice, incalcarea conditiilor contractelor, nerespectarea termenelor, prost management al fondurilor.

Si raportul OLAF, care ia in calcul perioada iulie 2004-decembrie 2005, plaseaza Romania tot pe primul loc, cu un numar de 13 anchete in anul precedent. Jonathan Scheele a incheiat ieri o vizita de doua zile in judetul Mures, in cursul careia a vizitat mai multe proiecte finantate cu fonduri europene.