Avand in vedere situatia creata de emiterea unui aviz referitor la studiul istoric pentru delimitarea zonei de protectie Bd. Mircea Eliade - str. N. Turgheniev, Ministerul Culturii si Cultelor comunica urmatoarele:

- Colegiul de conducere al Ministerului Culturii si Cultelor a considerat ca, prin modul de analizare a documentatiei, Sectiunea de Urbanism Zone Protejate a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si-a depasit competentele, pronuntandu-se si asupra unor elemente urbanistice din afara zonei de protectie stabilite.

- Constatandu-se depasirea de competenta materiala, avizul a fost suspendat, conform actualului regulament, si retrimis spre analiza Biroului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

- Tinand cont de aceasta deficienta, precum si de alte disfunctii semnalate in timp, Colegiul de conducere al Ministerului Culturii si Cultelor a decis ca, pana la data de 11 august 2006, sa se treaca la modificarea componentei acestei comisii, conform legii, si sa se revizuiasca Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice..

Ministerul Culturii si Cultelor mai face urmatoarele precizari:

- Avizul pe care Ministerul Culturii si Cultelor l-a eliberat, desi mentioneaza, in preambul, propunerile cu cadru general ale documentatiei analizate, se refera la “studiul istoric de fundamentare, delimitarea zonei de protectie a monumentelor istorice si regulamentul acesteia - varianta V1, aferente planului Urbanistic Zonal Bd. Mircea Eliade - str.

N.Turgheniev.” intrucat aceasta a fost decizia Sectiunii de specialitate a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Nimeni de la nivelul Ministerului Culturii si Cultelor nu a adaugat in aviz elemente in plus, cu atat mai putin in mod tendentios sau interesat.

- Decizia de a aproba sau nu Planurile Urbanistice Zonale revine consiliilor locale, avizele emise pentru ca un asemenea Plan Urbanistic Zonal sa poata intra in dezbaterea consiliilor locale neimpunand automat aprobarea respectivului plan.

- Conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, modificata prin Legea nr. 289/2006, pentru zonele protejate exista obligativitatea intocmirii de planuri urbanistice zonale, obligatia fiind in sarcina consiliilor locale, respectiv - in acest caz - a Consiliului Sectorului 1 Bucuresti.

Desi legea permite ca aceste planuri sa poata fi finantate de catre persoane fizice sau juridice interesate, acest lucru ar trebui evitat sau practicat cu titlu exceptional acolo unde exista un interes public pentru a proteja o zona.

In concluzie, Ministerul Culturii si Cultelor nu a fost si nu este factor de decizie in problema care a generat discutii publice prin intermediul mass-media iar pentru aspectele ce tin de mecanismele interne de acordare a avizelor, avand in vedere si intrarea in vigoare, la data de 06.07.2006 a Legii nr. 259/2006 de modificare a Legii nr.

422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, s-a trecut la reformarea sistemului de avizare.

Precizam ca miercuri 19 iulie, primarului sectorului 1, Andrei Chiliman a solicitat MCC revocarea avizului nr.164/M/04.07.2006 privind studiu istoric de fundamentare, delimitarea zonei de protectie a monumentelor istorice si regulamentul acesteia, aferente Planului Urbanistic Zonal: Bd. Mircea Eliade-str.

N Turgheniev, sector 1, Bucuresti, studiu care permite distrugerea integrala a parcului Bordei prin constructia in perimetrul sau a unui complex rezidential.