Romanii care lucreaza legal in Portugalia vor beneficia de prevederile acordului in domeniul securitatii sociale. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a semnat, marti, acordul in domeniul securitatii sociale intre Romania si Portugalia si protocolul de colaborare intre ministerele celor doua tari, informeaza un comunicat de presa al Guvernului.

Acordul reglementeaza acordarea urmatoarelor prestatii de securitate sociala:

• Pensii pentru limita de varsta, pensii anticipate, pensii de invaliditate, pensii de urmas;

• Asistenta medicala in caz de boala obisnuita si maternitate;

• Asistenta medicala in caz de boala profesionala si accidente de munca;

• Indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca determinata de boala obisnuita sau de accidente in afara muncii, de boli profesionale si accidente de munca;

• Indemnizatii de maternitate;

• Indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;

• Ajutoare de deces;

• Alocatia de stat pentru copii;

• Indemnizatii de somaj.

Acordul se aplica lucratorilor sau fostilor lucratori (pensionari), care sunt cetateni ai celor doua state, si care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul unuia din cele doua state, precum si membrilor lor de familie si urmasilor, refugiatilor si apatrizilor.

Acordul va fi supus ratificarii si va intra in vigoare in prima zi a celei de a doua luni care urmeaza datei primirii pe canale diplomatice a ultimei notificari, conform careia procedurile constitutionale si legale cerute in acest scop in ambele State Contractante au fost indeplinite.

De exemplu: un cetatean roman care a lucrat in Portugalia a fost retribuit de un angajator spaniol si a platit contributii de asigurari sociale in Portugalia pe o perioada de 10 ani. Ulterior a lucrat in Romania, a fost retribuit de un angajator roman si a platit contributii de asigurari sociale in Romania timp de 25 ani.

Aceasta persoana va primi o parte a pensiei de la Casa de pensii din Portugalia, pentru cei zece ani lucrati in Portugalia, si alta parte a pensiei din partea Casei de pensii din Romania, pentru cei 25 de ani lucrati in Romania.

Pensiile vor fi calculate similar cu cele ale propriilor cetateni, potrivit principiului egalitatii de tratament, si vor fi platite acolo unde persoana isi va stabili domiciliul, scrie sursa citata.

Potrivit autoritatilor, romanii aflati pe teritoriul Portugaliei lucreaza mai ales in constructii, turism si prestari servicii. Cei mai multi cetateni romani locuiesc in Lisabona, Porto, regiunea Algarve (in sudul tarii).