Piata romaneasca este invadata de alimentele europene. De la carne, legume si peste pina la ciuperci, zer, slanina, toate sint aduse din strainatate. Romanii au inceput sa se obisnuiasca deja cu gustul alimentelor europene, pentru ca o mare parte din ceea ce pun pe masa are ca provenienta statele membre ale Uniunii Europene.

In fiecare an, cantitatea produselor aduse din strainatate este din ce in ce mai mare, ajungind ca la unele alimente importurile sa detina chiar si trei sferturi din piata.

„Cantitatile importate au crescut in ultima perioada ca urmare a politicii de reducere graduala a taxelor vamale la mai multe alimente’’, a spus Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Invazia alimentelor europene

Specialistii in domeniu spun ca peste sase luni situatia se va agrava, intrucit cantitatea de produse importate din statele comunitatii europene va fi din ce in ce mai mare.

De la 1 iauarie 2007 vor fi desfiintate taxele vamale, astfel incit produsele europene vor invada piata romaneasca. „In momentul disparitiei restrictiilor vamale va avea loc o destabilizare a pietei. In primele sase-opt luni dupa aderare, producatorii vor fi dezorientati si in mod evident vor inregistra pierderi.

Aceasta pentru ca alimentele europene vor intra foarte usor pe piata si vor avea preturi mai mici’’, a mai spus Steriu. Vor fi insa in cistig consumatorii care vor avea la dispozitie mai multe produse si, in consecinta, vor beneficia si de preturi mult mai mici. Totusi, potrivit studiilor, romanilor le plac mai mult alimentele autohtone pentru ca sint mai gustoase si mai sanatoase.

Fara importuri nu avem ce minca

Importurile de alimente sint totusi o solutie pentru a acoperi necesarul intern, intrucit producatorii romani nu pot asigura cantitatile cerute de piata.

Altfel, romanii ar trebui sa se bata pe carne, pe mezeluri, pe peste, pe zahar, pe fructe, pe legume, pe orez sau chiar pe bere daca nu s-ar apela la importuri. Pestele nici nu ar exista pe piata romaneasca daca nu s-ar importa.

Doar 15 procente din necesarul intern sint asigurate din productia interna. Tara noastra produce anual 12.000 de tone de peste, iar importurile ajung la 70.000 de tone.

Citeste articolul complet in Cotidianul