Ratele restante ale creditelor romanilor se ridica la 238 de milioane de lei noi, in crestere fata de anul trecut. Cea mai mare parte a datoriilor sint mici si multe.

Recordul in materie de imprumuturi bancare contractate in Romania si nerambursate la scadenta il detine o femeie din Bucuresti, care avea contractate 20 de credite de la 14 banci, potrivit declaratiei lui Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, institutia care monitorizeaza creditele restante ale clientilor persoane fizice catre banci.

„Nu toate sint restante curente, o parte dintre credite le-a rambursat, dar i-au mai ramas foarte multe. Valoarea totala se ridica la 25.000 RON”, spune Epure.

Cea mai mare suma cu care o persoana din Romania a pacalit o banca se ridica la 180.000 de euro. „Este un barbat din Ilfov, iar restanta este la o singura banca si provine dintr-un singur credit. Este un credit imobiliar/ipotecar, contractat anul trecut, ale carui rate nu au mai fost platite de la inceputul acestui an”, a spus Epure.

Anul trecut, Biroul de Credit era functional, asadar persoana in cauza nu avea plati restante in contul altor credite atunci cind a primit imprumutul de 180.000 de euro. Cu alte cuvinte, nu este un „recidivist”.

Multi, la multe banci

Cazul de exceptie al femeii cu credite la 14 banci exprima insa o tendinta: romanii s-au imprumutat in numar din ce in ce mai mare la mai multe banci si ajung sa nu-si mai poata plati ratele. Anul trecut, in evidentele Biroului de Credit exista o persoana care avea restante la noua banci.

Potrivit datelor furnizate ieri de institutie, nimeni nu mai este restant la noua banci in acelasi timp, insa apar sase persoane cu datorii neplatite la opt banci (in 2005 nu era nici una), 24 de persoane cu datorii la sapte banci (fata de doar opt in 2005) sau 5.200 de oameni cu datorii la trei banci (fata de 4.400 in 2005).

Totusi, cele mai mari restante se inregistreaza la cei care au credite doar catre o singura banca.

Restante de 64 de milioane de euro

Valoarea totala a restantelor curente la plata creditelor (rate care nu au fost platite in 30 de zile dupa data scadenta) se ridica, la sfirsitul lui iulie, la 238 de milioane RON (adica aproximativ 64 de milioane de euro), cu 18 milioane RON mai mult decit in primele sase luni ale anului.

Epure a spus ca, desi suma totala este in crestere, dinamica a fost inferioara ritmului de crestere a creditului neguvernamental. De departe, cele mai mari restante se inregistreaza la imprumuturile contractate in Bucuresti.

Cind coborim insa in clasament, observam ca valoarea restantelor este mai mare in judetul Hunedoara decit in Cluj, ceea ce inseamna ca valoarea datoriilor nu este egala cu valoarea creditelor contractate.

Datornicii imbatrinesc

Cele mai mari restante la credite le au persoanele cu virste intre 35 si 39 de ani, ale caror rate neplatite ajung, cumulat, la peste 40 de milioane RON. Potrivit lui Epure, pina anul trecut transa de virsta 30-34 de ani era lidera la imprumuturi restante. „Probabil ca este o evolutie fireasca”, a spus Epure.

Din punctul de vedere al distributiei pe sexe, 60% dintre datornici sint barbati. In acelasi timp, cele mai multe rate restante se inregistreaza la creditele de consum, urmate de creditele revolving (in principal cardurile de credit). Cea mai mica pondere o au ratele neplatite la creditele ipotecare. Pe de alta parte, cele mai multe restante sint cele cu valoare mica.

Citeste articolul complet in Cotidianul