Dupa aderarea la UE, in mai 2004, Ungaria a inceput sa ia o serie de

masuri necesare pentru a se alinia standardelor fiscale si monetare din

Uniune, inclusiv pentru a pregati aderarea la zona euro.

Pe acest fond, Ferencs Gyurcsany, lider al Partidului Socialist, a

cistigat ultimele alegeri parlamentare, desfasurate in aprilie, principala sa promisiune electorala fiind tocmai reducerea taxelor.

Insa acest lucru nu s-a intamplat deloc asa. Dimpotriva, socialistii si aliatii lor din coalitia de guvernamint au luat o serie de masuri nepopulare care si-au propus reducerea deficitului bugetar tot mai mare al Ungariei, estimat la circa 10,1 la suta din PIB pentru acest an. Pentru 2007, Budapesta a anuntat deja taierea din cheltuielile bugetare a unei sume de 4,6 miliarde de dolari.

Politica de austeritate impusa de Gyurcsany este sustinuta de experti,

chiar daca este total nepopulara. Oamenii de afaceri straini, care au

investit deja miliarde de dolari in economia ungara, se tem ca o eventuala demisie a premierului socialist ar putea duce la abandonarea actualei strategii economice, considerata de ei ca singura varianta de scoatere a Ungariei din criza, relateaza Reuters.

Cresterea economica inregistrata de Ungaria in primele noua luni ale

acestui an a fost de 4,1%, in conditiile in care investitiile au crescut cu 8,5% in comparatie cu aceasi perioada a anului trecut.

Ungaria a reusit sa mai reduca deficitul bugetar de la 8,5% din PIB in

2002, la 5,4% in 2004. In acest an, se pare ca deficitul bugetar va

fi de 6,1% din PIB.

Cu toate acestea, deficitul bugetar inregistrat de Ungaria este in

continuare prea mare, iar presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Baroso cerea recent adoptarea unor masuri de indreptare a situatiei fiscale, astfel incat sa se poata spune cu adevarat ca Ungaria se aliniaza “in mod sigur” cu celelalte tari ale Uniunii.

Joaquin Almunia, comisar european pe probleme monetare, ameninta si el cu inghetarea unor fonduri menite a ajuta dezvoltarea Ungariei, daca nu se vor atinge obiectivele fiscale.

Oarecm in replica, premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, spunea intr-un interviu acordat ziarului Financial Times: “Standardele de viata in Ungaria sunt mult mai scazute decat media europeana. Ce doreste asadar Europa de la noi?”.

Cine este Ferenc Gyurcsany

Coalitia socialist-liberala condusa de actualul premier ungar Ferenc Gyurcsany a ajuns la putere in Ungaria in urma alegerilor legislative din aprilie 2006, cand a avut un avans confortabil fata de reprezentantii dreptei.

Ferenc Gyurcsany, un multimilionar socialist de 44 de ani, a devenit astfel, nu numai primul premier al Ungariei dupa aderarea acesteia la UE dar si cel dintai prim-ministru care a castigat al doilea mandat de la caderea regimului comunist.

Pentru a atrage increderea electoratului, liderul coalitiei de stanga s-a angajat sa apere pacea si securitatea concetatenilor sai si sa imbunatateasca competitivitatea economiei Ungariei.

Gyurcsany a participat, luni de zile, la emisiuni de televiziune unde a sustinut un program "in 100 de pasi", adica masuri punctuale care sa revigoreze economia ungara in diverse sectoare, de la impozite la sanatatea publica.

De altfel, Partidul Socialist al carui slogan a fost “Noua Ungarie” a incercat sa-i atraga pe cetatenii acestei tari cu o platforma electorala bazata pe dezvoltarea pietei ofertei de munca, atragerea investitorilor straini, dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor.

Om politic cu o personalitate extrem de puternica, Ferenc Gyurcsany este un fost lider al tineretului comunist in ultimii ani ai regimului comunist. El a facut avere ca investitor privat. Apreciat in propria tabara pentru charisma sa, el a fost deseori criticat pentru modul in care a facut avere.

Partidul Socialist, formal urmas al fostului Partid Comunist si aflat la putere din 2002, este acum partidul care favorizeaza initiativa privata, fiind acuzat de FIDESZ ca promoveaza “capitalismul salbatic”. Este un partid pro-european, care nu are un discurs agresiv atunci cand vine vorba de drepturile minoritatilor maghiare din tarile vecine.

Premierul ungar a ajuns pentru prima data la putere in septembrie 2004, dupa plecarea lui Peter Medgyessy, care nu si-a putut incheia mandatul de patru ani pentru ca a primit un vot de neincredere din partea parlamentului.

Gyurcsany este considerat drept un adevarat "salvator" al Partidului Socialist, capabil sa asigure mentinerea la putere a stangii dupa alegerile legislative din aprilie.