Cu cit UE se largeste, cu atit portofoliile comisarilor europeni devin mai putin importante, iar Comisia Europeana a ratat sansa de a face o reforma interna. Aceasta este concluzia unui comentariu publicat vineri de EU Observer, in care se arata ca atributiile date noilor comisari europeni, din Romania si Bulgaria, consemneaza un moment esuat de abordare a problemelor reale la nivel european.

Modificarile climatice, ar fi una dintre provocarile actuale, considera Peter Sain ley Berry, in comentariul sau publicat de EU Observer. Sau problemele legate de imigratie, de gasirea unor solutii la criza energetica ori, poate, rezolvarea chestiunii viitoarei Constitutii europene.

“In schimb, presedintele Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, nu a dorit sa modifice actuala distributie a portofoliilor cind a decis domeniile de care se vor ocupa noii comisari roman si bulgar (...)

Tinind cont de importanta unor probleme asupra carora Comisia incearca sa obtina un acord politic, este posibil ca aceasta sa fi fost o ocazie ratata”, considera autorul articolului.

Dupa cum se stie, viitorul comisar roman, Leonard Orban, se va ocupa de multilingvism, iar celui bulgar, Meglena Kuneva, ii revine portofoliul privind protectia consumatorului.

Europa celor 27 trebuie sa actioneze in mod colectiv pentru a obtine rezultate concrete, se mai arata in Eu Observer. Numai ca multe dintre deciziile care trebuiesc luate vor impune sacrificii pentru cetatenii europeni: taxele pot creste, libertatile si drepturile pot fi limitate etc.

Uniunea Europeana va avea de aceea nevoie de aprobarea democratica a cetatenilor sai pentru a legitimiza astfel de actiuni, considera autorul.

Acesta face un apel la transformarea scenei politice europene, in sensul adoptarii unor masuri politice realiste la nivelul UE, dar si la extinderea democratiei in cadrul Executivului European.

“Guvernele statelor membre participa si la jocul politic intern, unde au de cistigat alegeri, si de aceea ele pot oricind sa dea vina pe Uniunea Europeana pentru masurile politice nepopulare, chiar daca acestea sunt necesare.

Astfel, opinia publica va deveni tot mai retinuta fata de procesul de integrare europeana, intr-un moment in care UE are nevoie mai mult ca oricind de aprobarea oamenilor pentru a-si legitimiza actiunile”, se mai arata in articolul publicat de EU Observer.