Leonard Orban, comisarul european desemnat de Romania si acceptat de presedintele Comisiei Europene, isi incepe, luni, la Bruxelles, pregatirile pentru audieri si formarea cabinetului, dupa ce, in cursul saptamanii trecute, a completat chestionarul general primit de la Parlamentul European.

Orban urmeaza procedura fireasca dupa prezentarea lui in calitate de candidat pentru postul de comisar de catre presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso.

"Este asteptat la Bruxelles, sa se pregateasca pentru audierile din comisia parlamentara, sa aiba intalniri cu oamenii-cheie de la Comisie si de la Parlament", a explicat pentru NewsIn, MarkGray, unul dintre purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene, dupa anuntul facut lunea trecuta de Barroso.

In aceasta perioada, premergatore audierilor, Leonard Orban poate avea un administrator - care sa se ocupe de partea logistica si care este, de obicei, cineva care lucreaza deja la Comisie - si o secretara.

"Mai poate avea un consilier special, pe care il poate aduce din tara sau alege din randul celor care lucreaza deja la Comisie", a mai spus Mark Gray.

Daca va fi validat de Parlamentul European, Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, avand in subordine 3400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii mari: traduceri, interpretare si publicatiile comunitatii.