Uniunea Europeana nu trebuie sa mai accepte noi membri inainte de a gasi o solutie la criza institutionala in care se afla, din cauza respingerii Constitutiei europene, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana, citata de AFP.

"Trebuie gasita o solutie institutionala in momentul in care si alte state vor fi pregatite sa intre in Uniunea Europeana", scrie raportul privind strategia de largire a UE.

Recomandarea nu priveste insa Romania si Bulgaria, state care vor adera la Uniune la 1 ianuarie 2007.

Totodata, Comisia Europeana a stabilit ca acceptarea de noi state membre sa se faca prin evaluarea lor, periodica, in baza unor criterii clare: impactul asupra institutiilor europene, modul in care statele aplica politicile publice, indeosebi in domeniul bugetar, agricol si al reformelor structurale.

Vor fi luate in calcul si capacitatea administrativa, reforma in domeniul juridic, modul in care se combat coruptia si crima organizata.

"O solutie institutionala trebuie gasita in momentul in care urmatorul stat este pregatit sa intre in Uniune", a apreciat Comisia in raportul despre strategia de extindere a UE.

"Reforma institutionala este necesara pentru ameliorarea eficientei in luarea de decizii in Uniunea extinsa", mai spune textul documentului.

Turcia are termen limita

Pe de alta parte, Comisia Europeana a dat termen Turciei, pana la mijlocul lunii decembrie, sa-si deschida porturile navelor cipriote, in caz contrar riscand sanctiuni inca neprecizate de Comisie, transmite Reuters.

CE a decis sa evite un conflict diplomatic cu Ankara, hotarand sa nu recomande totusi suspendarea negocierilor cu Turcia, demarate in octombrie 2005.

"Daca nu isi va indeplini in totalitate obligatiile, procesul de negociere pentru aderarea Turciei la UE va avea de suferit ", scrie raportul Comisiei Europene (CE).

Guvernul turc a respins, imediat, intr-un comunicat, orice legatura intre problema cipriota si negocierile de aderare a Turciei la UE.

"Problema cipriota este una politica si nu constituie o obligatie in procesul nostru de aderare la UE, care este de natura tehnica. Responsabilitatea, in acesta privinta, este mai degraba a Uniunii Europene.", arata comunicatul citat de AFP.

Dintre toate statele candidate la aderare, Croatia ar urma sa fie prima care sa se alature organizatiei. Ea doreste sa adere inainte de alegerile europene din 2009, cand liderii europeni spera sa gaseasca o solutie la respingerea tratatului cosntitutional de catre francezi si olandezi.

In ce priveste celelalte state din Balcanii de Vest (Macedonia, Albania, Serbia, Bosnia, Muntenegru), Comisia Europeana a facut recomandari privind continuarea reformelor, fara insa a se angaja in vreun fel ca acestea vor deveni membre ale UE intr-un interval de timp previzibil.