Proprietarii de apartamente din blocurile vechi se lovesc, frecvent, de probleme pe care trebuie sa le rezolve asociatia de proprietari. De multe ori insa nu se face nimic, pentru ca vecinii nu vor sa plateasca reparatiile.

Apartamentele din blocurile vechi sint cele mai ieftine. De aceea, majoritatea persoanelor care vor sa treaca de la statutul de chirias la cel de proprietar isi fac calculele in functie de preturile acestora. Pe de alta parte, acestia trebuie sa fie constienti de faptul ca in timp, din cauza virstei constructiei, vor aparea probleme care nu presupun numai cheltuieli, ci si multa rabdare.

Daca aceste probleme nu apar din vina proprietarului, atunci trebuie ca demersurile pentru remedierea acestora sa fie facute de catre asociatie. Numai ca, in unele cazuri, asociatia nu face nimic fie pentru ca nu doreste conducerea, fie pentru ca se opun proprietarii, care nu vor sa plateasca. Pentru aceasta este util sa se cunoasca legislatia in domeniu.

Conform unui studiu privind conditiile de viata, realizat in prima jumatate a acestui an de catre Institutul National de Statistica, aproximativ 62,3% dintre familiile care locuiesc in mediul urban stau in blocurile din cartiere.

Marile probleme

Terasele reprezinta, in cele mai multe cazuri, marul discordiei in cadrul asociatiei. „In ceea ce priveste sesizarile pe care le-am primit, 90% sint legate de neefectuarea reparatiilor la terasa blocului, mai ales acum, ca a venit sezonul ploios.

Mai sint reclamatii legate de faptul ca nu ajunge agentul termic la ultimul etaj, iar majoritatea au o expertiza a furnizorului de serviciu in care se spune ca este o problema a instalatiilor interne si ca ar trebui inlocuite conductele, iar asociatia nu ia masuri. Sint dispute si in ceea ce priveste fatadele, mai ales placile de la balcoane. Este o mare dilema cine trebuie sa le inlocuiasca.

Fatada este parte comuna si ar trebui sa o faca asociatia. Sint si reclamatii cu subsoluri inundate sau refulari si nu se iau masuri. O problema foarte mare este cu spatiile comerciale la parterul blocurilor, care stau nefolosite, pentru ca proprietarii le-au tinut cu suprafetele vitrate fara geamuri.

In unele blocuri au inghetat conductele, iar cei de la etajul intii stau in frig, chiar daca si-au izolat pardoseala. Asociatia nu are ce sa faca aici“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat.

Treaba asociatiei

Primul lucru care trebuie sa se aiba in vedere este ca proprietarii nu pot sa faca pe cont propriu reparatii la partile comune. „Tot ce tine de partile comune trebuie rezolvat prin intermediul asociatiei. Ne referim la terase, la fatade, la casa scarii, casa liftului, conductele. Sint foarte clar enumerate in legislatia in vigoare.

Nu este bine sa faci singur aceste operatiuni pentru ca nu poti sa incluzi in contabilitate bani cheltuiti in nume propriu. Nu poti sa decontezi chitantele si facturile“, spune Mihai Mereuta. Pe de alta parte, accesul la partile comune nu se face fara acordul asociatiei.

Operatiunea „terasa“

In cazul terasei, situatia este destul de clara, cel putin din punct de vedere legal. „Problemele legate de repararea terasei blocului sau orice alta problema care tine de cota parte indiviza se discuta in cadrul Adunarilor Generale si se voteaza de fiecare proprietar in parte, astfel incit 50% plus 1 din voturi sa fie in favoarea acelei hotariri.

In cazul in care proprietarii se adreseaza in scris presedintelui asociatiei de proprietari, acesta din urma are obligatia de a raspunde in maximum zece zile“, spun specialistii Serviciului de control asociatii de proprietari din cadrul Primariei Sectorului 1.

In cazul in care asociatia nu intreprinde nimic pentru remedierea acestei defectiuni, desi pata de pe tavan creste, proprietarul se poate adresa serviciului pentru asociatiile de proprietari din cadrul primariei localitatii in care domiciliaza.

„Trebuie sa sesizeze serviciul specializat, iar noi somam asociatia sa ia masurile prevazute de lege“, spune Mihaela Alexandru, sef Serviciu pentru relatia cu asociatiile de proprietari din cadrul Primariei Sectorului 3. Daca nici asa nu se rezolva situatia, atunci se poate adresa Inspectiei de Stat in Constructii.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari trebuie sa stie ca pot fi amendati daca nu iau masurile impuse de lege.

„Sint amenzi de citeva milioane de lei vechi pentru conducerea sau personalul asociatiei cu responsabilitati, care se dau de catre autoritatile locale, pina la sanctiuni de zeci de milioane de lei vechi care se dau asociatiei de catre organele abilitate“, spune Mihai Mereuta.

Trebuie spus ca amenzile primite de catre personalul sau conducerea asociatiei vor fi platite de acestia si nu vor putea fi trecute pe listele de intretinere. In cazul amenzilor pentru asociatie, acestea se platesc de catre toti proprietarii.

In cazul in care asociatia de proprietari decide sa se faca reparatia, dar unii proprietari nu accepta sa dea banii, atunci suma le va fi inclusa in intretinere, iar daca nu vor plati, vor fi socotiti restantieri.

Repararea terasei costa, potrivit specialistilor, in jur de 4.000 de euro.

Agentul termic

In cazul in care proprietarul vede ca nu are caldura la calorifer, trebuie sa se adreseze in scris presedintelui asociatiei. Teoretic, ar trebui sa urmeze o masura de bun-simt. „Prima miscare ce ar trebui facuta de administratie este sa i se scada suprafata utila neincalzita, pina se string bani pentru remediere“, spune Mihai Mereuta.

Se face o constatare de catre specialistii regiei de termoficare si daca problema este la instalatia comuna, asociatia trebuie sa ia masuri. Daca este iarna si s-a inceput alimentarea cu caldura, atunci instalatia trebuie golita. „Golirea instalatiei va fi platita de catre asociatie. Si inlocuirea instalatiei se plateste tot de catre asociatie, pentru ca reprezinta parte comuna.

In schimb, daca este caloriferul infundat, e treaba proprietarului“, mai spune acesta. Daca asociatia nu vrea sa ia nici o masura, atunci proprietarul cere o constatare la RADET, iar ulterior se merge tot la serviciul de profil din primarie.

Dilema de fatada

Fatadele reprezinta o problema, deoarece multi proprietari considera ca pentru acestea sint responsabili ei. Insa si refacerea acestora, chiar a panourilor de la balcoane, este sarcina asociatiei.

Procedura este aceeasi, doar ca de aceasta data problema este mai grava, deoarece neglijenta poate duce la inchisoare. Este de ajuns ca o bucata din fatada sa se desprinda si sa omoare pe cineva. „Administratorul inspecteaza blocul si observa unde tencuiala sta sa se desprinda.

Face un proces-verbal si e responsabilitatea presedintelui si a comitetului sa ia masuri“, spune Mihai Mereuta.

Integral in Cotidianul