Compania de armament BAE Systems revine in atentia publice britanice intr-un nou presupus scandal de coruptie.

Conform cotidianului Daily Telegraph, BAE este anchetata de catre Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) si Ministerul Apararii in urma unor banuieli de coruptie legate de furnizarea unui sistem de control al traficului aerian catre Tanzania.

BAE nu este la primul caz de acest gen, compania fiind suspectata de practici oneroase si intr-un contract privind vinzarea catre Romania a unor fregate second-hand.

Un purtator de cuvint al BAE Systems a declarat presei britanice ca firma coopereaza "pe deplin" cu autoritatile de la Londra in ancheta declansata de acestea. "Ancheta este parte a unei investigatii mai ample si suntem convinsi ca nu am facut nimic gresit".

La rindul lor, Oficiul pentru Fraude Grave si Ministerul Apararii au confirmat investigatia dar nu au dorit sa ofere informatii suplimentare.

Recent, presa britanica a scris ca BAE ar fi oferit "plati ilegale"guvernului tanzanian, care a achizitionat un sistem de control al traficului aerian, intr-o tranzactie estimata la 28 milioane de lire sterline.

Si un membru al parlamentului a pus sub semnul intrebarii acest contract incheiat in 2001 si care a avut girul premierului Tony Blair.

"Nu este un lucru obisnuit ca tranzactia a avut aprobarea premierului, pe baza interesului Marii Britanii de a sprijini tarile din Africa, iar acum in fine adevarul iese la iveala", a spus parlamentarul, citat de The Times.

BAE Systems, care este cel mai mare producator european de armament, se afla de ceva vreme in atentia Oficiului britanic pentru Fraude Grave. Numai luna trecuta birourile BAE au fost cercetate de patru ori. Suspectate sunt unele contracte incheiate cu autoritati din Arabia Saudita si, mai recent, Romania, unde au fost livrate doua fregate second-hand.

Scandalul fregatelor a izbucnit, in Romania, in 8 iunie, cand o romanca si sotul ei de origine britanica au fost arestati, la Londra, fiind acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea celor doua nave britanice.

Barry George, cetatean britanic in varsta de 61 de ani, si sotia sa de origine romana, Georgiana, in varsta de 41 de ani, au fost arestati dupa ce politia a perchezitionat locuinta lor din Chelsea, de unde a confiscat o serie de documente. George lucreaza pentru BAE.

In centrul investigatiei desfasurate de Oficiul pentru Fraude Grave se afla un "comision" in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit de BAE.

Presa romana a citat surse apropiate Ministerului Comertului si Industriei care au aratat ca BAE a recunoscut ca s-a platit un comision, dar a refuzat sa spuna cine a primit aceasta suma.

Barry George ar fi primit unu la suta din valoarea contractului, in timp ce restul de sapte la suta ar fi ajuns catre persoane necunoscute.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ancheteaza si in acest moment legalitatea achizitionarii fregatelor din Marea Britanie, in 2003, contra sumei de 116 de milioane sterline. Numai ca, de citeva luni bune, nu a mai aparut nici o informatie despre acest caz.