Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata inflatiei pentru anul acesta va fi de sub 5%, raminind in marja programata anterior. Pentru 2007 si 2008, BNR crede ca inflatia se va incadra in tintele anuntate, de 4% plus/minus un punct, respectiv 3,8%.

Mugur Isarescu crede ca totusi exista inca potentiale riscuri asupra inflatiei, printre care o eventuala relaxare a politicilor fiscale sau salariale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca politica monetara restrictiva practicata de Banca Centrala este principalul factor care a contribuit la scaderea continua a ratei inflatiei

In trimestrul trei al anului ritmul dezinflatiei s-a accelerat, in luna septembrie avind o inflatie anuala de 5,48%, iar in octombrie, nivelul a scazut sub estimarile BNR, la 4,8%.

"Scaderea ratei anuale a inflatie s-a datorat in principal incetinirii cresterii preturilor volatile, precum si reducerii dinamicii preturilor administrate. Chiar daca BNR a dus o politica restrictiva, aceasta nu a impiedicat cresterea economica” a explicat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca la procesul dezinflationist a contribuit si faptul ca 2006 a fost un an bun din punct de vedere al productiei agricole, dar si faptul ca pe piata internationala a scazut cotatia petrolului.

BNR estimeaza ca rata inflatiei va scadea, la sfarsitul acestui an, sub 5%, fata de 8,6% in anul 2005, intrucat efectul imediat al majorarii tarifelor la utilitati in luna noiembrie va fi o crestere a preturilor cu 0,5 puncte.

"Scumpirile la gaze, din luna noiembrie ca si cele la energia electrica, din decembrie, nu vor afecta tinta inflatiei. Desi nu putem anticipa efectul secundar al majorarii preturilor, efectul imediat este anticipat la 0,5 puncte procentuale in inflatie", a spus Mugur Isarescu.

Pe de alta parte, BNR estimeaza ca rata inflatiei se va incadra in tintele anuntate pentru anii 2007 si 2008, de 4% plus/minus un punct si, respectiv, 3,8%.

Isarescu a precizat totusi ca exista inca potentiale pericole asupra inflatiei, printre care a enumerat o eventuala relaxare a politicilor fiscale sau salariale.