Estonia nu va impune restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari, dupa aderarea celor doua tari la UE, in ianuarie 2007, a anuntat primul ministru eston aflat in vizita la Sofia, scrie site-ul Novinite.com.

Andrus Ansip, aflat in Bulgaria intr-o vizita de doua zile, s-a adresat presei, dupa o intrevedere cu omologul sau bulgar Serghei Stanisev.

El s-a aratat increzator ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE va fi un succes pentru intreaga Uniune.

Estonia, Finlanda, Slovacia, Polonia si Letonia au declarat, pana acum, ca sunt dispuse sa respecte principiul liberei circulatii a fortei de munca pentru munitorii din Romania si Bulgaria.

Italia pune conditii

In schimb, Italia a anuntat ca ar putea conditiona accesul pe piata muncii pentru muncitorii romani, dupa 1 ianuarie 2007, daca Bucurestiul nu va colabora mai activ la combaterea infractionalitatii transfrontaliere.

Anuntul a fost facut de ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, citat de AFP.

"Saptamanile urmatoare voi incerca sa semnez cu Romania un acord de intensificare a colaborarii in lupta contra infractionalitatii", a declarat Amato pentru cotidianul italian La Repubblica.

"Daca acest acord va da rezultate, nu vor exista restrictii privind libera circulatie a muncitorilor romani. Actuala colaborare nu este suficienta", a adaugat ministrul italian.

"In Italia sunt peste 200.000 de romani. Sunt persoane cinstite, dar exista unii care au legaturi cu criminalitatea organizata, cu prostitutia si traficul de droguri", a subliniat Amato.

Tot marti, un purtator de cuvant al ministerului italian de Interne a declarat pentru AFP ca Roma va lua "in urmatoarele saptamani" o decizie privind accesul romanilor pe piata interna a muncii.