O asociatie internationala de avocati a depus o plangere, marti, in Germania, impotriva secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, pe care il acuza ca a promovat aplicarea torturii unor prizonieri din Irak si de la Guantanamo, transmite AFP.

Plangerea, un document de mai multe sute de pagini, a fost transmisa Cabinetului procurorului general federal al Germaniei, Monika Harms, de la Karlsruhe (vest), a precizat coordonatorul initiativei, avocatul german Wolfgang Kaleck.

"Nu ne asteptam sa-l putem tari prin tribunal pe domnul Rumsfeld. Dar, este datoria unui procuror general sa deschida o ancheta", a subliniat avocatul.

El crede ca demersul lor are sanse de reusita pentru ca, dupa ce a demisionat, Donald Rumsfeld nu mai beneficiaza de imunitate.

"Daca demersul nostru nu ca avea succes, vom declansa aceeasi actiune si in Franta, Spania si peste tot in Europa", a adaugat avocatul.

Plangerea ii mai vizeaza si pe fostul sef al CIA, George Tenet, actualul ministru al Justitiei, Alberto Gonzales, ca fost consilier la Casa Alba si alti noua consilieri militari sau juridici de rang inalt.

Plangerea semnata, intre altii, de Centrul pentru drepturile constitutionale, Federatia internationala a drepturilor omului si Asociatia germana a avocatilor republicani, a fost depusa in numele a 11 fosti detinuti in inchisoarea Abu Ghraib si a lui Mohammed al-Qahtani, detinut in baza americana de la Guantanamo.

Ei sustin ca ar fi fost victimele unor rele tratamente fizice si psihice, privati de somn si hrana, impiedicati sa-si desfasoare practicile religioase.