Guvernul a aprobat, luni, prin ordonanta de urgenta, a patra rectificare a bugetului din acest an. Cele mai mari sume le-au primit Ministerele Transporturilor, Muncii si Administratiei si Internelor.

Cele mai consistente suplimentari de fonduri au fost aprobate pentru Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (656,4 milioane de lei), din care 520 milioane de lei sunt destinate sustinerii transportului feroviar public de calatori, 108,1 milioane de lei vizeaza dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar 13,6 milioane de lei sunt pentru infrastructura de transport feroviar afectata de calamitati.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familie va primi in plus 572 milioane de lei, pentru asigurarea platii drepturilor de asistenta sociala in luna decembrie, in special a indemnizatiilor pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, si a pensiei agricultorilor.

Ministerului Administratiei si Internelor a primit in plus 171,2 milioane de lei pentru plata unor drepturi salariale cuvenite personalului incadrat pentru situatii de urgenta, a pensiilor militare si a ajutoarelor la trecerea in rezerva, precum si pentru cheltuieli de capital.

Ministerul Finantelor Publice va primi 150 milioane de lei pentru majorarea fondului de rezerva la dispozitia Guvernului.

Ministerului Economiei si Comertului va avea in plus fonduri de 129,7 milioane de lei pentru subventii in industria miniera, inclusiv platile compensatorii pentru personalul disponibilizat pana la sfarsitul anului, securizarea minelor din cadrul CN Minvest Deva si CN Remin Baia Mare si inceperea derularii "Programului national pentru reducerea costurilor cu energie pentru populatie prin

cresterea eficientei energetice si utilizarea energiei regenerabile pentru anul 2006".

Ministerului Justitiei va mai primi 95,4 milioane de lei pentru cheltuieli de personal reprezentand fonduri aferente executarii sentintelor judecatoresti definitive si irevocabile avand ca obiect litigii de munca, precum si pentru cheltuieli curente ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Fonduri suplimentare primeste si Serviciul Roman de Informatii (77,4 milioane de lei), ce vor fi folosite pentru reamenajarea si modernizarea spatiilor de asigurarea asistentei medicale si mentinerea corespunzatoare a persoanelor asistate, plata ajutoarelor de trecere in rezerva a personalului militar, alocarea de fonduri pentru realizarea unor proiecte si programe prioritare de operationalizare a capabilitatilor SRI.

In cazul Ministerului Public vor fi virate de la buget 38,6 milioane de lei, pentru asigurarea sumelor necesare executarii hotararilor judecatoresti ramase definitive, referitoare la plata unor drepturi salariale pentru personalul din sistemul justitiei.

Ministerului Educatiei si Cercetarii va primi 42,8 milioane de lei pentru finantarea invatamantului superior.

Prin proiectul de rectificare se propune si redistribuirea unor fonduri intre surse de finantare, respectiv buget de stat, intrari de credite externe si fonduri externe nerambursabile.

Astfel, la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului vor fi diminuate sumele alocate din credite externe pe 2006 (cu 712,4 milioane de lei) si cele reprezentand fonduri externe nerambursabile (cu 187,9 milioane de lei), urmand sa fie majorate fondurile alocate de la bugetul de stat (cu 656,4 milioane de lei) si fondurile alocate din venituri proprii (cu 33,5 milioane de lei).

La Ministerul Sanatatii fondurile alocate din credite externe vor scadea cu 98,1 milioane de lei, reducerea fiind de 31,4 milioane de lei in cazul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

Pentru Ministerul Finantelor Publice si Serviciul de Informatii Externe, sumele alocate de la bugetul de stat vorfi mai mici cu 516,6 milioane de lei, si, respectiv 10,4 milioane de lei.