Oaspetele Uniunii Europene, presedintele Vladimir Putin, a fost intampinat vineri cu o salva de intrebari despre misterioasa moarte a unui fost spion rus, care ancheta asasinarea jurnalistei Anna Politikovskaia.

Neasteptatul debut al summitului de la Helsinki se datoreaza nu atit actualitatii acestui subiect, cit mai ales faptului ca liderii europeni nu au putut sa abordeze fondul propunerii de parteneriat strategic ce ar trebui negociat cu Rusia: energia.

In aceste conditii, primul lucru concret care s-a obtinut, vineri de dimineata, este ajungerea la un acord privind reducerea taxelor impuse de Rusia pentru zborurile companiilor aeriene straine pe deasupra Siberiei. Aceste taxe se ridicau, conform estimarilor Comisiei Europene, la circa 300 de milioane de euro pe an.

Moscova a acceptat astazi o reducere treptata a taxelor, urmind ca acestea sa fie cu totul eliminate, incepind din 2013.

Partea cea mai importanta a negocierilor de la Helsinki ar fi trebuit sa fie totusi discutiile despre un parteneriat energetic intre Rusia si UE, in conditiile in care statele europene sunt din ce in ce mai ingrijorate in legatura cu dependenta energetica fata de Moscova, de la care cumpara mai mult de 30 la suta din hidrocarburi.

Subiectul sigurantei energetice, altadata

Liderii europeni nu au putut insa sa puna pe agenda discutiilor acest subiect din cauza divergentelor interne. Varsovia nu a renuntat la dreptul sau de veto asupra parteneriatului, ca masura de raspuns la embargoul introdus de Moscova pentru produsele de carne din Polonia, si de aceea discutiile asupra parteneriatului strategic nu au mai putut fi lansate.

E prima data cand o noua tara membra blocheaza un acord de asemenea importanta, dar disputa pune inca odata in lumina profundele diviziuni intre tarile europene privind relatiile cu Rusia.

"Desigur ca ar fi fost mai bine sa fi avut si acordul Poloniei, dar vom reusi sa depasim aceasta situatie", a declarat Javier Solana, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, chiar inainte de inceperea negocierilor.

"Depling faptul ca nu am putut avea discutii asupra acordului de baza dintre UE si Rusia", a declarat presedintele Vladimir Putin intr-o conferinta de presa.

La rindul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca a facut un apel catre Putin pentru ca Rusia sa ridice embargoul privind produsele poloneze.

Acum un an, Rusia a impus un embargou asupra carnii si altor produse alimentare din Polonia, provocand nemultumirea autoritatilor din Varsovia, care au clasat aceste masuri ca fiind de natura politica

Moscova si-a contra-argumentat decizia afirmand ca a gasit certificate veterinare poloneze false.

Va suferi si Romania?

De asemenea, Rusia a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca toate importurile de produse animale, odata cu aderarea Romaniei si a Bulgariei, la 1 ianuarie 2007. Moscova se teme ca noile state vor aduce pesta porcina in Europa, in ciuda asigurarilor date de la Bruxelles, ca au fost luate toate masurile pentru izolarea bolii.

[c:1:d]Comisia Europeana a decis trimiterea, saptamina viitoare, a unei delegatii de experti in Rusia, pentru a fi explicata strategia de combatere a acestei maladii la animale.

"Responsabilii Comisiei au explicat ca temerile Moscovei sunt nejustificate, doarece exporturile de carne de porc din Romania si Bulgaria au fost blocate pana in Octombrie anul viitor, tocmai pentru a se evita raspandirea pestei porcine dincolo de granitele noilor state membre. Asteptam ca autoritatile ruse sa accepte garantiile noastre", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Moscova a mai introdus un embargo similar cand 10 tari, printre care si Polonia, s-au alaturat Uniunii in 2004. Restrictiile au fost ridicate insa dupa doar cinci zile.

Agenda summitului de la Helsinki este destul de ampla, iar in conditiile in care subiectul energiei a fost aminat de facto, se va discuta mai mult despre situatia din Kosovo, Georgia sau viitoarea aderare a Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Adica lucruri care sunt mai curind in favoarea Rusiei, in timp ce UE trebuie sa-si amine un plan privind asigurarea securitatii energetice proprii.