Complexul energetic Turceni a reziliat contractul cu Green Energy si l-a modificat pe cel cu Beny Alex.

Conducerea complexului energetic Turceni a reziliat un contract de livrare de electricitate cu unul dintre furnizorii privati, Green Energy, si a redus cantitatea de curent pentru un altul, Beny Alex, intrucat firmele in cauza nu au acceptat cresterea pretului electricitatii pe care complexul o vinde in prezent pe bursa de energie.

Contractele expirau la 31 decembrie 2007 si, respectiv, la 1 decembrie 2008. Joi seara, Beny Alex a acceptat sa plateasca pretul impus de Turceni, insa numai pentru 30a din cantitatea prevazuta in contractul initial, ne-a declarat directorul complexului energetic, Dumitru Ilinca.

Green Energy a amenintat cu tribunalul

Majoritatea contractelor dintre Turceni si furnizorii privati, asa-numitii „baietii destepti din energie”, se incheie la finele acestui an. Sunt insa cinci firme care au semnat contracte cu o perioada de derulare care merge dincolo de 31 decembrie 2006: Green Energy, Europec, Energy Holding si Beny Alex, Gevco.

Europec si Energy Holding au acceptat sa achizitioneze de pe bursa de energie electricitate la un pret aproape dublu fata de suma pe care o plateau pana acum, iar Gevco cumpara o cantitate mica de curent si la un pret mare.

Oficialii de la Green Energy au refuzat insa oferta majorata a Turceniului, considerand ca solicitarea de renegociere a contractului este ilegala. In consecinta, Green Energy a actionat in judecata complexul energetic Turceni.

Nevoiti sa plateasca aproape dublu

Toate contractele de livrare de electricitate expira la finele anului 2007, ne-a declarat Ilinca. Anul viitor, profiturile „baietilor destepti” vor fi sensibil micsorate. Ei achizitionau pana acum curent la un pret mediu de 95 lei noi pe Mwh, iar Turceniul vinde pe bursa cu un pret aproximativ de 155-160 lei noi pe Mwh.

Directorul general al Grivco, Mihai Lazar, firma care a achizitionat electricitate de la celalalt mare complex energetic, Rovinari, ne-a declarat ca din cauza cresterii preturilor la bursa de energie va fi nevoit sa cumpere curent din import. Grivco este controlata de liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Toate contractele incheiate intre producatorii de electricitate si intermediari vor fi facute publice. Decizia a fost luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) saptamana trecuta. Masura i-a nemultumit pe „baietii destepti”, care o considera un „abuz”.

Integral in Evenimentul Zilei