Intr-un top al celor mai scumpe tranzactii imobiliare ale anului 2006, alcatuit de revista economica Forbes, figureaza proprietati ce au fost adjudecate, la sume de peste 50 milioane dolari, de celebritati precum actorul Kevin Costner, Tommy Mottola (directorul casei de discuri Sony) sau bancherul Christopher Flowers.

Studiul revistei Forbes arata, pentru al patrulea an consecutiv, ca oamenii sunt dispusi sa ofere sume impresionante pe case ce au apartinut unor personalitati, proprietati imense, constrite la inceputul secolului trecut sau vile dotate cu cele mai luxoase facilitati.

Desi trendul general in domeniul real a fost de scadere a vanzarilor si inghetare a pietei, in zona de varf a tranzactiilor lucrurile stau invers. Pretul mediu al unei case este de aproximativ 40 milioane dolari, cu 10% mai mult decat in 2005 si cu 55% peste valoarea din 2003.

Lista, intocmita pe baza rapoartelor date publicitatii si prin discutii cu brokerii imobiliari si consultantii din intregul teritoriu al Statelor Unite, arata ca tranzactiile cele mai mari s-au inregistrat in California, Florida si New York. Colorado reintra „furtunos” top, dupa o absenta de un an.

Cea mai scumpa tranzactie inregistrata in 2006 a fost cea de 58 milioane dolari. Rixhard Kurtz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari, a cumparat una dintre cele mai grandioasr proprietati din zona Manhattan-ului. Aceasta a fost construita in 1930 de Henry Clay Frick.

Bancherul J. Christopher Flowers, aflat pe locul 322 in topul celor mai bogati 400 americani realizat de Forbes, a realizat a doua tranzactie imobiliara importanta cumparand in octombrie cladirea Harkness Manison aflata tot in Mahattan. Suma platita a fost de 53 milioane dolari. Construita in 1987, in stil francez, cladirea era detinuta din 1987 de Jaqui Safra. La vremea respectiva imobilul a fost cumparat cu 6,9 milioane dolari.

A treia tranzactie ca valoare a fost inregistrata in Florida, suma platita fiind de 50 milioane dolari. Pretul reprezinta un nou record local, cel anterior fiind in 1999, de doar 27,5 milioane dolari. Autorii tranzactiei au vrut sa-si pastreze anonimatul.

Pe a patra pozitie se afla o tranzactie din Colorado, directorul executiv al Sony, Tommy Mottola a platit 47 milioane dolari pentru Crystal Island Ranch, o splendida ferma situata pe marginea unui lac. Casa are patru dormitoare, doua living-uri si patru bai.

Proprietatea a fost vanduta de Joshua Saslove, directorul companiei Joshua, care a achizitionat, la randul lui, o ferma in valoare de 135 milioane dolari, ce a apartinut printului Bandar din Arabia Saudita.

New Yorkul a atras anul acesta cele mai mari afaceri imobiliare, aici semnandu-se cea de-a cincea tranzatie importanta. Tamir Sapir, baron al petrolului, a cumparat Duke-Semans, cladire istorica ce adaposteste Muzeul Metropolitan de Arta, a carei proprietar a fost o ruda a celebrei Doris Duke.

Persoane apropiate afacerii spun ca miliardarul nu a vizitat cladirea decat o singura data.

Pe langa cele 40 de milioane platite, expertii spun ca mai este necesara o investiti de 10 milioane in renovare.

In California s-a desfasurat a sasea afacere imobiliara, una surprinzatoare daca se are in vedere protagonistul. Acesta este fiul unui ofical african cu un salariu de 60.000 dolari pe an, care insa a reusit sa stranga cei 35 milioane necesari achizitiei unei case uriase pe Coasta Pacificului.

Florida revine in top pe locul 7, ca urmare a unei tranzactii cu o valoare intre 31 si 35 milioane dolari. Cadirea se afla in Miami Beach si a apartinut lui Carl Fisher, achizitionata de brokerul Nelson Gonzalez.

Pe locul 8 se situeaza o cladire din Manhattan, cumparata de un fond de investitii si care a costat nu mai putin de 30 de milioane dolari. Pe langa aceasta suma, va mai trebui o investitie consistenta si in renovare

Actorul Kevin Costner a realizat ce de-a noua tranzactie imobiliara majora a anului platind 28,5 milioane dolari pentru o casa in Carpinteria-California aflata chiar langa ocean. Proprietatea include si o suprafata insemnata de plaja.

Ultima tranzactie din top a fost de 28 milioane dolari. Michael Klein a vandut o proprietate situata in Malibu-California, aflata langa ocean, unui cumparator a carui identitate nu a fost dezvaluita.

Cel mai scump imobil din lume ramane Castelul Updown Court, din Anglia, cotat la 139 de milioane de dolari. Resedinta londoneza are 103 camere, dintre care 22 sunt dormitoare, fiecare cu baie proprie. Vila dispune de helioport, un garaj subteran pentru 8 limuzine, cinematograf, sala de bowling, cinci piscine si chiar un buncar special pentru refugiu in caz de atentate.

Al doilea imobil, cotat la 135 milioane de dolari, este Starwood Estate, din Colorado, SUA. Are 16 dormitoare si 16 bai, o gradina imensa, plus teren de tenis si piscine acoperite.