Guvernul a fost de acord, vineri, cu oprirea privatizarii CEC, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa iar National Bank of Greece (NBG) a oferit 560 milioane euro, suma considerata prea mica de presedintele comisiei, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile iau in calcul o posibila schimbare a conducerii CEC, pentru a asigura un management mai performant. De asemenea, ministrul Finantelor Publice a declarat ca CEC va beneficia de o infuzie de capital.

"Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR...In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu.

In faza finala pentru privatizarea CEC au ramas bancile OTP Ungaria si National Bank of Greece care urmau, vineri, sa depuna oferte financiare imbunatatite. OTP Bank s-a retras din cursa, in ultimul moment, si nu a mai depus oferta financiara imbunatatita. Singura oferta a fost deci a NBG, care a avansat suma de 560 milioane euro, fiind refuzata de catre Comisia de privatizare.

Statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, scosese la vanzare pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC.

La CEC urmeaza infuzii de capital si o posibila schimbare a conducerii

Contactat de HotNews.ro, Sebastian Vladescu a declarat ca autoritatile iau in calcul o posibila schimbare a conducerii CEC, pentru a asigura un management mai performant. In acest moment, presedintele CEC este Eugen Radulescu.

De asemenea, ministrul Finantelor Publice a declarat ca CEC va beneficia, cel mai probabil, de o infuzie de capital. "Face parte din planurile noastre", a spus Vladescu, care este convins ca autoritatile vor reusi sa primeasca avizul Consiliului Concurentei daca aceasta infuzie de capital va fi considerata ajutor de stat.

Reprezentantii CEC nu au vrut sa comenteze suplimentar decizia de aminare a privatizatii bancii. "Atat decizia privatizarii, cat si cea a opririi procesului de privatizare apartin de drept proprietarului CEC - statul roman, prin Ministerul de Finante", se arata intr-un comunicat de presa.

"Conducerea CEC, in calitatea sa de administrator al bancii, respecta deciziile actionarului majoritar si isi afirma increderea ca acesta va gasi solutia cea mai potrivita pentru a sprijini continuarea dezvoltarii CEC si indeplinirea obiectivului major asumat: revenirea intre primele trei banci din Romania".

Update: Reprezentantii NBG nu au dorit sa comenteze informatia, dar surse din piata greaca de capital, citate de Forbes, sustin ca nu este exclus ca banca elena sa depuna o noua oferte pentru CEC in viitor.

Tariceanu: Cea mai buna solutie ar fi fost, totusi, privatizarea dar, nu in orice conditii

  • Infuzie de capital de 150 de milioane de euro la CEC

    Guvernul a aprobat majorarea cu 150 de milioane de euro a capitalului social la CEC, a declarat premierul Tariceanu, care a spus ca banca va fi reorganizata in 2007.

    Tariceanu a precizat ca privatizarea bancii se poate face, pe viitor, prin listarea pe bursa: "Sigur ca putem incerca la un moment dat privatizarea prin listarea pe bursa, nu neaparat pentru a face o infuzie de capital, ci pentru a demara procesul de privatizare".

    El a adaugat ca CEC este foarte importanta, mai ales ca, incepand cu 2007, incepe derularea programului de plati directe in agricultura, iar CEC are cea mai extinsa retea de filiale, inclusiv in mediul rural.

  • Guvernul ar vrea sa atraga BERD in actionariatul CEC

    Premierul Tariceanu a declarat ca una dintre variantele luate in calcul pentru privatizarea CEC ar putea fi si atragerea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in actionariatul CEC: "Este o banca institutionala, nu comerciala, care ar putea sa ajute la restructurarea CEC, la ridicarea valorii ei in scopul unei ulterioare privatizari", a mai spus premierul.