Bulgaria plateste pretul integrarii sale in Uniunea Europeana prin inchiderea partiala a centralei nucleare de la Kozlodui, conditie impusa de Bruxelles din motive de securitate. Astfel, Bulgaria este privata de capacitatea de a efectua exporturi de energie catre statele din Balcani.

Cu doua ore inainte de a adera oficial la UE, la 1 ianuarie 2007, Bulgaria a inceput inchiderea definitiva, dar nu de bunavoie, a reactoarelor trei si patru ale centralei, avand fiecare o capacitate de 440 MW.

Motorul reactorului 3 a fost oprit, in 31 decembrie la ora locala 21:37 iar la ora 21:48, a fost deconectat si ultimul motor de la reactorul 4 de la Kozlodui, potrivit site-ului Centralei nucleare.

Energia electrica se va scumpi

Capacitatea de productie a acestora "corespunde aproximativ nivelului exporturilor anuale de energie ale tarii", principalul furnizor de electricitate al tarilor balcanice, declara directorul de productie al centralei Kiril Nikolov, citat de AFP.

Potrivit acestuia, "trei comisii independente ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), ale WANO (Asociatia Mondiala a Operatorilor Nucleari) si ale Grupului pentru Probleme Nucleare de pe langa Comisia Europeana au dat aviz pozitiv in ceea ce priveste nivelul de securitate al acestor reactoare".

El estimeaza ca in 2007 pretul energiei electrice va creste cu 19%, in urma acestei decizii.

Vladimir Branov, un operator de la reactorul trei, considera ca decizia de a opri activitatea acolo nu a fost una logica, ci a fost luata pe criterii politice.

Dupa inchiderea reactoarelor 3 si 4 de la Kozloduy, se reduce la jumatate cantitatea de energie electrica pe care o mai poate exporta Bulgaria.

Pana acum, Bulgaria exporta vecinilor 7.6 miliarde KW.

Bulgaria vrea compensatii

Doua reactoare moderne, de 1 000 MW fiecare, raman insa in functiune.

Guvernul de la Sofia a cedat presiunilor Bruxellesului, dar doreste sa obtina compensatii suplimentare. Astfel, UE urmeaza sa acorde 550 de milioane de euro (peste 700 de milioane de dolari) Bulgariei pentru a compensa inchiderea reactoarelor.

Kiril Nikolov considera ca "este ridicol sa vorbim despre compensatii" in conditiile in care centrala va fi privata de capacitatea de a produce energie in valoare de trei-patru miliarde de euro”.

Bulgaria a semnat cu compania rusa Atomstroyexport, un contract de constructie a unei noi centrale nucleare la Belene, cu o capacitate de 2000 MW, care ar urma sa intre in functiune din 2012.

In cadrul tratativelor de aderare, comunitatea europeana a impus, din motive de securitate, ca reactorul trei si patru al centralei, care nu mai pot fi modernizate la un pret rezonabil, sa fie inchise in seara zilei de 31 decembrie, cu doua ore inaintea aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana.

In cadrul negocierilor de aderare, Bulgaria a inchis deja, la sfarsitul lui 2002, cele mai vechi doua reactoare de la Kozlodui.