Romanii care se reintorc in aceasta perioada in Europa, la locurile lor de munca, au sperat ca vor fi priviti de acum inainte ca adevarati cetateni europeni. Ajunsi la iesirea din Romania, ei au constatat ca nu sunt tratati deloc ca niste cetateni europeni.

Si asta, deoarece Ungaria si-a pastrat vamesii, care controleaza fiecare portbagaj de masina la intrarea in tara vecina. Cozile la iesirea din Romania au depasit 5 kilometri, iar oamenii au stat, pentru a intra in Ungaria, si peste 5 ore.

Coada pana in centrul orasului

Romanii au inceput de vineri sa se reintoarca la locurile lor de munca din strainatate. Seara, la Vama aradeana Nadlac coada ajungea pana in mijlocul orasului, adica depasea 5 kilometri. Masini pline de oameni cu copii mici, toti sperau ca intrarea Romaniei in UE va desfiinta si cozile din frontiera romano-maghiara.

Nimeni nu le spunea, insa, ce se intampla, iar oamenii stateau disperati, asteptand sa treaca frontiera.

"Merg in Italia. Am fost acasa de sarbatori. Am stat in vama o ora si jumatate si mai stau inca vreo trei", a declarat un tanar, furios ca nu stia ce se intampla. "Sunt cu doi copii si stau in punctul de trecere a granitei de trei ore. Cum sa spunem ca am intrat in UE? Eu mai am de stat cel putin doua ore. Copiii plang, nu stiu ce se intampla", a declarat un barbat disperat.

"De ce cred eu ca merge asa de incet? Sincer? Parerea mea, pentru ca suntem romani. Vamesii unguri se poarta cu noi ca si cu romanii: ne umilesc. Plec in Spania la munca si mai am 3.500 de kilometri. Stau cinci ore in vama ca sa trec in Ungaria", a afirmat, la randul sau, un tanar care si-a pus mari sperante in aderarea Romaniei la UE. Masinile din coada claxoneaza intruna.

Oamenii sunt tot mai nervosi. La un moment dat, unul coboara dintr-un autoturism cu numar de Italia si striga: "Sa vina Basescu!". Alti romani, care stateau de ore bune la coada, au inceput sa scandeze acelasi lucru.

Carnatii, branza si tuica, in tomberonul unguresc

Controlul unic ar fi trebuit sa scurteze cozile in frontiera si sa demonstreze ca suntem europeni. "Traficul a fost extrem de aglomerat. In ultimele 12 ore au trecut granita peste 9.500 de cetateni si peste 2.000 de mijloace de transport.

Si la intrarea in Ungaria politistii de frontiera maghiari au folosit toate cele cinci benzi disponibile", a declarat comisarul Ioan Handra, din cadrul Politiei de Frontiera.

Integral in Romania Libera